Lakáskassza szótár

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!


Átutalási megbízás
Ön havi megtakarításait fizetheti átutalással. Ebben az esetben az inkasszón kívüli megoldás lehet az átutalási megbízás. Átutalási megbízás esetén Ön megbízza számlavezető hitelintézetét, hogy bankszámlája terhére meghatározott összeget utaljon át a jogosult bankszámlája javára. Az átutalási megbízás lehet egyszeri vagy rendszeres.

AVISO nyilatkozat
Az értékelési fordulónapot követően küldött kiutalási megkérdező nyilatkozat(ok), amelynek visszaküldésével a szerződő, ill. kedvezményezett bejelenti a kiutalásra vonatkozó szándékát

ÁSZF
Általános Szerződési Feltételek = Üzletszabályzat

ÁF
Áthidaló- és Lakáskölcsön Általános Szerződési Feltételek

Állami támogatás
A lakás-előtakarékoskodót, illetve kedvezményezettet - legfeljebb az első nyolc megtakarítási év során - az adott megtakarítási évben az általuk befizetett betét összegéhez igazodó mértékben állami támogatás illeti meg, amelyet a lakás-előtakarékoskodónak a Lakás-takarékpénztárnál a szerződéskötéskor vagy később benyújtott kérelme alapján az Államháztartási Hivatal évente nyújt.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy törvénymódosítás folytán 2007. január 01-től kezdődő megtakarítás években csak úgy tudjuk a teljes állami támogatást a szerződésére megigényelni, ha a szerződésére Ön havi rendszerességgel befizeti a vállalt teljes megtakarítást. Ha Ön nem a szerződésben meghatározott rendszerességgel és részletekben helyezi el a betétet, akkor az adott megtakarítási év harmadik és negyedik negyedévében betétként elhelyezett összegre járó állami támogatás nem haladhatja meg a teljes állami támogatás 25-25%-át. Ezért a továbbiakban is mindenképpen a havi rendszeres megtakarítást javasoljuk Önnek.

Áthidaló kölcsön
Olyan kölcsön, amelyet a lakás-takarékpénztár kizárólag lakás-előtakarékoskodóknak, ill. a kedvezményezettnek nyújthat lakáscélú felhasználásra, amennyiben a lakás-előtakarékoskodó a szerződéses összegnek legalább 25 %-át már megtakarította és a megtakarítási ideje elérte a 2 évet.

Értesítés a kiutalásról

  1. A Lakás-takarékpénztár a szerződéses összeg kiutalásának megtörténtéről - ezen belül a szerződéses összeg részeiről és a lakáskölcsön összegéről is - nyomdai úton készített, az egyedi adatokat tartalmazó, nyomtatott aláírással ellátott levélben értesíti a lakás-előtakarékoskodót.
  2. A kiutalási időpont után a Lakás-takarékpénztár a kiutalási időpontig tartó időszakra járó, ún. törtévi állami támogatáson túl további állami támogatást nem igényel, akkor sem, ha a kiutalt számlára megtakarítások érkeznek.
  3. A szerződő a kiutalási időpontot megelőzően elfogadó nyilatkozatát írásban módosíthatja vagy visszavonhatja.
  4. A kiutalást elfogadó nyilatkozatát a szerződő a kiutalás napját követően nem módosíthatja, és nem vonhatja vissza.

Csoportos beszedési megbízás (CSOB)
A havi megtakarítás befizetésére vagy az igényelt kölcsön törlesztésére alkalmazott fizetési mód. Lakás-takarékpénztárunk az ügyfél írásbeli megbízása alapján minden hónap meghatározott napján (általában 10-én) megterheli a megbízáson megjelölt számlaszámot az esedékes fizetési részlettel.

Értékelési fordulónap
Minden hónap utolsó napja, amelyen a lakás-takarékpénztár az értékszámok alapján felállítja a lakás-előtakarékoskodók közötti sorrendet.

Értékszám = ÉSZ
Az értékszám a Lakás-takarékpénztár által meghatározott, a szerződő megtakarítási teljesítményének mérésére szolgáló szám. Az értékszám növekedésének üteme a megtakarítások összegétől és azok elhelyezésének időpontjától függ.

Hitel évek
A lakáskölcsön folyósítása hónapjának első napjától számított évek (12 hónap) a lakáskölcsön visszafizetéséig.

Inkasszó=CSOB
Más néven csoportos beszedés, röviden CSOB. Az igényelt kölcsön törlesztésére alkalmazott fizetési mód. Lakás-takarékpénztárunk az ügyfél írásbeli megbízása alapján minden hónap meghatározott napján (általában 10-én) megterheli a megbízáson megjelölt számlaszámot az esedékes törlesztőrészlettel.

Kedvezményezett/állami támogatásra jogosult
Kedvezményezett lehet a lakás-előtakarékoskodó közeli hozzátartozója, azaz a PTK 685. § b. pontja alapján: házastárs, vérszerinti dédszülő, nagyszülő, szülő, gyermek, testvér, valamint örökbefogadott, mostoha és nevelt gyermek, valamint örökbefogadó-, mostoha- és nevelőszülő, valamint a CSJT 98. § alapján az intézeti gyámság alatt álló gyermek is. A kedvezményezett javára történik az állami támogatás igénylése, és folyósítása valamint felhasználása.

Kiutalás
Az adott kiutalási időszak utolsó napján (a kiutalási időpontban) a lakás-előtakarékoskodók nyilatkozata és az értékelési fordulónapon meghatározott sorrend alapján hozott döntés a kiutalási összegből kifizethető szerződéses összegekről, illetőleg betétösszegekről.

Kiutalási időpont
Az adott kiutalási időszak utolsó napja, azaz az értékelési fordulónapot követő harmadik hónap utolsó napja.

Kiutalási időszak
Az értékelési fordulónaptól a kiutalási időpontig tartó 3 hónap.

Lakás-előtakarékosság
Lakásfinanszírozási lehetőség, amely a betétesek hosszú távú takarékoskodásán alapul. Ennek lényege, hogy az ügyfél meghatározza azt az összeget, melyre lakáscélú tervei megvalósításához szüksége van. Ennek a szerződéses összegnek kb. 50%-át adja a saját megtakarítás, az állami támogatás és az ezek után jóváírt betéti kamat, a másik 50%-ot pedig az előtakarékoskodó a lakás-takarékpénztártól igen kedvező, fix 6%-os kamatozású lakáskölcsönként igényelheti.

Lakáscélú felhasználás
Az 1996. évi CXIII. a lakástakarék-pénztárakról szóló törvény szerint lakáscélú felhasználásnak minősül:

  1. lakás előtakarékoskodó, illetve amennyiben a szerződésben kedvezményezettet neveznek meg, a kedvezményezett
    1. javára történő, a Magyar Köztársaság területén elhelyezkedő lakótelek vásárlása, lakás vagy családi ház, vagy tanyai lakóingatlan vásárlása, építése, cseréje; valamint nyugdíjasházban a jogosult élete végéig fennálló bérleti, lakáshasználati jog vásárlása
    2. tulajdonában, vagy az 1.-es pontnak megfelelő jogcímen használatban lévő lakás vagy családi ház, vagy tanyai lakóingatlan bővítése, felújítása, korszerűsítése, helyreállítása;
    3. a tulajdonában, vagy az 1.-es pontnak megfelelő jogcímen használatban lévő lakáshoz, családi házhoz szükséges, illetve a már beépített terület lakhatóságát javító, az alább felsorolt közművek, kommunális létesítmények kialakítása és felújítása: szilárd burkolatú út, kerítés, járda, telefon-, áram-, gáz-, vízvezeték, szennyvízcsatorna, csapadékvíz elvezető csatorna, árok, központi fűtés, informatikai hálózat (telefon, kábeltelevízió, Internet építése és szerelése
  2. Lakásszövetkezet tagjainak közös tulajdonában álló épületrészek felújítása és korszerűsítése;
  3. Társasházi lakások lakástulajdonosainak közös tulajdonában álló épületrészek felújítása, korszerűsítése;

az a), b) és c) pontban meghatározott célok finanszírozására hitelintézettől felvett kölcsön kiváltása.

Lakás-takarékpénztári hitel
A lakás-takarékpénztár által évi fix 6% kamatra nyújtott hitel. Nagysága a szerződéses összeg és a betétszámlán lévő összeg (a befizetett betétek, a betétekre jóváírt kamat, a jóváírt állami támogatás és annak kamatai) különbsége.

Megtakarítás kezdete és megtakarítási év
Az első megtakarítás könyvelési hónapjának elso napja és az ettől számított 12 hónap.
Pl. Ha 02.14-én könyveljük le az első megtakarítást, akkor a megtakarítás kezdete 02.01. napja lesz, a megtakarítási év pedig a következtő év 01.31. napjával zárul.
Felhívjuk a figyelmet, hogy a 2006.01.01 után kötött szerződések megtakarítási éve csak akkor kezdődik el, amikor az első teljes havi megtakarítási összeg beérkezik a számlájára. Első havi megtakarítás: a szerződéses összeg és futamidő (módozat) arányában az Általános Szerződési Feltételekben meghatározott mértékű összeg. A megtakarítási év kezdete előtt a lakás-előtakarékossági számlára érkezett összeg nem kamatozik és állami támogatásra nem jogosult.

Megtakarítási idő
Az első betét elhelyezéstől az összegyűlt betét felvételéig, ill. a kiutalásig eltelt idő. Kezdete nem feltétlen esik egybe a szerződés kezdetével.

Minimális értékszám
Az az értékszám, amely alatt a szerződéses összeg nem kerülhet kiutalásra.

Minimális lekötési időtartam
A választott módozattól függő, de minimum négy megtakarítási év (48 hó).

Módozat
A lakás-takarékpénztár modellszámítások alapján kidolgozott pénzügyi terméke.

Számlanyitási díj
A szerződéses összeg meghatározott %-a, amelyet szerződéskötéskor meg kell fizetni. Nem része az állami támogatásra jogosító megtakarítások összegének.

Szerződéses összeg
A lakás-előtakarékoskodó által vállalt összes betételhelyezés, a betétre jóváírt kamat, az állami támogatás, az állami támogatásra jóváírt kamat és a lakás-előtakarékoskodó, ill. kedvezményezett által igényelhető lakáskölcsön együttes összege. A szerződéses összeg 10 000.- Ft-tal maradéktalanul osztható.

Szerződéskötő
Lakás-előtakarékossági szerződést köthet:

  • cselekvőképes természetes személy saját nevében, saját maga javára, ill. az általa megnevezett természetes személy (mint kedvezményezett) javára,
  • gyám, eseti gondnok, alapítvány, természetes személy, társadalmi szervezet, egyház, illetőleg helyi önkormányzat, a gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyermek, mint kedvezményezett javára, életkezdésének elősegítése céljából,
  • lakásszövetkezet épületenként a tulajdonában, vagy a tagjainak közös tulajdonában álló épületrészek felújításához és korszerűsítéséhez szükséges pénzügyi források biztosítása céljából,
  • társasházi közösség nevében a tulajdonosok jogszabályban előírt többséggel hozott határozata alapján a közös képviselő a közös tulajdonukban álló épületrészek felújításához és korszerűsítéséhez szükséges pénzügyi források biztosítása céljából.

Teljes hiteldíj mutató = THM
A lakáskölcsön kamatának és a folyamatosan felszámítható kezelési költségnek, a hitelösszeg számlanyitási díj mértékével csökkentett összegéhez viszonyított, éves százalékban kifejezett aránya.

Forrás: [origo]

Ha a hitel folyósítása egy részletben történik a következő képletet kell alkalmazni:
H: a hitel összege, csökkentve a hitel felvételével összefüggő - a pénzügyi intézménynek fizetendő - költségekkel,
Ak: a k-adik törlesztőrészlet összege,
m: a törlesztőrészletek száma,
tk: a k-adik törlesztőrészlet években vagy töredékévekben kifejezett időpontja,
i: a THM századrésze.

TAKARNET szolgáltatás
A TakarNet országos földhivatali számítógépes hálózat, a földhivatali adatok on-line elérését biztosítja. A körzeti földhivatalok nemcsak saját illetékességi területükről, hanem az ország bármely részéről szolgáltatnak tulajdoni lapot. Lakás-takarékpénztárunk külső felhasználóként 2003-ban csatlakozott a hálózathoz üzemszerűen. Társaságunk lekérdezéskor a földhivatali adatbázisból kap adatokat. Ügyfeleink írásbeli meghatalmazása esetén a kapcsolódó ügylethez nem hiteles szemle tulajdoni lap másolatot kérhetünk le az aktuális Díjtáblázatban szereplő TAKARNET díj ellenében.

Egyéb kérdése van? Írjon nekünk!