Nagy a feneked és húsos a combod? Sokáig fogsz élni!

Vágólapra másolva!
A túl sok hastájéki zsír fokozza a szívbetegség, az agyvérzés és a cukorbetegség esélyét, míg a hátra és lábakra felszedett kilók csökkentik azt - állítja egy új tanulmány.
Vágólapra másolva!

Dr. Michael Jensen és kollégái 28 férfit és nőt etettek kalóriadús ételekkel nyolc héten keresztül, hogy megfigyeljék, hogyan halmozódik fel a zsír a szervezetükben. A mérések után kiderült, hogy a felsőtestre több súly szedtek fel a résztvevők, mint az alsótestre. De volt egy nagy különbség a két féle zsír között: a has és a szív tájékán a zsírsejtek egyre nagyobbak lettek, de számuk nem növekedett. Épp az ellenkezője volt igaz az alsóbb tájékokon lerakódott zsírsejtekre, amik számban növekedtek, de méretben nem.


Dr. Jensen a minnesotai Mayo Klinika professzora szerint ezek az eredmények cáfolják azt a feltevést, hogy a felnőttek szervezetében a zsírsejtek száma állandó. Viszont rámutatnak arra, hogy az alsótestre való hízás valamiféle védelmet nyújt a felsőtestnek a betegségek ellen.


Ezek az eredmények segíthetnek megmagyarázni a körte alak egészségügyi előnyeit. Olyannyira, hogy a csípő-derék arány jobb mutatója a szívbetegségekre való hajlamra, mint a testtömegindex.


A jövőben elképzelhető olyan szerek kifejlesztése, amik befolyásolják azt, hogy hova rakódjon le a zsír, így harcolva a szív és egyéb megbetegedések ellen.