Körte alakod van? A szüleid a hibásak!

Vágólapra másolva!
Ha lelomboznának túlzottan kerekded formáid, esetleg vastag combokkal áldott meg a sors, mostantól nyugodtan  hibáztathatod a szüleidet: egy kutatás szerint az alma vagy körte testalkatra való hajlamunkat már a génjeinkben hordozzuk.
Vágólapra másolva!

Egy nemzetközi kutatócsapat cambridge-i és oxfordi szakértők bevonásával több, mint egy tucat olyan génre lelt, amelyek a zsírlerakódásunk elhelyezkedésére hatnak aszerint, hogy azt derekunkra, combunkra, vagy fenekünk köré építik. A testtájak szerinti lerakódás egészségünket is befolyásolja. Az alma alkatúak, vagyis a mellre és hasukra hízó egyének nagyobb eséllyel lehetnek cukor és szívbetegek, mint azok, akik körte alkatúak és fenékben erősek.


A tudósok korábbi 32 tanulmány 80 ezer résztvevőjét hasonlították össze, hogy ráleljenek a testformák genetikájának kulcsára. Az eredmények szerint a zsírlerakódásért felelős gének körülbelül fele erőteljesebben hat a női testre.


Egy kapcsolódó tanulmány 18 olyan új gént talált, amelyek hatással vannak a súlygyarapodásra, 32-re növelve ezzel a túlsúlyért felelős gének számát. Mégsem hagyhatjuk figyelmen kívül azt a tényt, hogy bár életmódunk tekintélyes része a genetika által meghatározott, túlsúlyra való hajlamunkat életmódunk is nagyban befolyásolja.


A hízásra való hajlam minden embernél különbözik. Amíg néhányuk nem is figyel rá, hogy miket eszik, vagy mennyit sportol, mégsem hízik el, addig mások vért izzadva küzdenek a kilók ellen. Mivel ez a változékonyság részben genetikus, a tudomány is keresi a választ, miért ennyire sokféle az emberek hízásra való hajlama.


Régóta ismert tény, hogy a lerakódott zsír nem tesz jót a testnek, de ez a has köré koncentrálódva nagyobb eséllyel alakít ki szív- és egyéb betegségeket, mint a fenékre rakódva.