Jógával a betegségek ellen

Vágólapra másolva!
A jóga nemcsak megnyugtat, de egyes betegségek ellen is véd - derült ki egy új tanulmányból. A vizsgálat során kiderült, hogy azoknál a nőknél, akik már legalább két éve jógáznak, alacsonyabb a gyulladás szintje, mint azoknál, akik csak nemrég kezdték el a gyakorlatokat.
Vágólapra másolva!

A gyulladás az immunrendszer hatására jön létre és fertőzés esetén elengedhetetlen. Ezzel szemben a krónikus gyulladás fontos szerepet játszik egyes betegségek, például az asztma, a szív-érrendszeri betegségek és a depresszió kialakulásában. A stresszes helyzetek fokozzák a gyulladás mértékét, azonban amikor a gyakorlott jógázókat stressznek tették ki (lábukat jeges vízbe mártották), kisebb mértékű gyulladásos választ tapasztaltak, mint a kezdők esetében.


"Ez az első olyan vizsgálat, amely azt sugallja, hogy a jóga jól meghatározható kedvező hatást gyakorol az immunrendszerre" - mondta el Janice Kiecolt-Glaser, az Ohio Állami Egyetem kutatója. "Nagyon jót tesz, ha rendszeresen jógázunk."


Csökken a stressz


Kiecolt-Glaser és munkatársai 50, 30 és 65 év közötti nőt vont be a vizsgálatba, akik különböző mértékben voltak jártasak a jógában. A profinak tituláltak már legalább két éve jógáztak hetente egyszer vagy kétszer, míg az újoncok mindössze 6-12 jógaórán voltak túl. A kutatók azért nem teljesen kezdőket választottak, hogy ne jelentsen plusz stresszforrást az, hogy életében először jógázik valaki. A két csoport nem különbözött egymástól az életkor, a fittség és a testzsírszázalék tekintetében (ezek a tényezők is befolyásolják a gyulladás szintjét).


A résztvevőknek három feladatot kellett végrehajtaniuk. Először meleg, majd jéghideg vízbe kellett mártaniuk lábukat egy-egy percre, azután trükkös matekfeladatokat kellett megoldaniuk öt percen át. Ezt követően az alanyok jógaórán vettek részt, vagy futópadon edzettek, illetve egy filmet néztek meg. A tevékenységek közben a nők karjába helyezett kanülön keresztül adott időnként vért vettek, ebből meghatározták a gyulladás legfontosabb markereit, köztük az interleukin-6-ot (IL-6).


Az újoncok esetében valamennyi feladat során 41 százalékkal magasabb IL-6 szintet mértek, mint a profiknál.


Figyeljünk a légzésre


Bár a kutatók nem tudják pontosan, hogyan hat a jóga a gyulladásra, azt feltételezik, hogy a légzésre történő odafigyelés és a mély légvételek lassítják a szervezet stresszre adott, úgynevezett "harcolj-vagy-menekülj"-válaszát. Jógázás során emellett meditálunk is, ez pedig megtanít arra, hogyan figyeljünk oda saját magunkra. Ezáltal a gyakorlott jógázók jobban tudatában vannak stressz-szintjüknek és hatékonyabban tudják kontrollálni a stresszre adott válaszukat. Emellett a jóga is testmozgásnak számít, amely tudvalevőleg csökkenti a gyulladást.


A kutatók jelenleg egy olyan vizsgálatra készülnek, amely során a résztvevőket véletlenszerűen kérik meg, hogy egy ideig jógázzanak, illetve tartózkodjanak ettől a mozgásformától. Ezután vizsgálják majd azt, hogy milyen hatással van a jóga a gyulladás szintjére.