Mennyi testmozgással előzhetjük meg a hízást?

Vágólapra másolva!
Lefogyni kemény munka, de az elért testsúlyt megtartani még nehezebb lehet. A Harvard Egyetem kutatói azt vizsgálták, mennyi fizikai aktivitás szükséges a középkorú nők számára, hogy elkerüljék a korral együtt járó hízást.
Vágólapra másolva!

Kiderült, hogy a napi egy órányi mérsékelt intenzitású mozgás, például a tempós séta, a kényelmes tempóban történő biciklizés, a társastánc vagy a gyermekekkel való játék meggátolta, hogy a nőknél bekövetkezzen a három év alatti több mint 2,5 kilós hízás. Ugyanez igaz a félórás intenzív mozgásra, például a futásra, a kocogásra és a gyors kerékpározásra.


Az induláskor már súlyosabb nők esetében a mozgás azonban nem gátolta meg a hízást.


Így jártak azok is, akik hiába voltak normál súlyúak, de heti hét óránál kevesebbet mozogtak mérsékelt intenzitással, olvasható a JAMA amerikai orvosi folyóirat március 24-i számában közzétett tanulmányban.


A vizsgálatban összesen 34 079 egészséges nőt követtek nyomon 15 éven át, az átlagéletkor kezdetben 54 év volt. A résztvevők az eltelt 15 év alatt átlagosan 2,5 kilót híztak, a kutatók a táplálkozást nem vették figyelembe.


"Nagyon nehéz lefogyni és meg is tartani ezt a súlyt, így bármennyit is mutat a mérleg, meg kell próbálni nem hízni tovább" - nyilatkozta a New York Times-nak Dr. I-Min Lee epidemiológus docens, a tanulmány vezető szerzője, kiemelve, hogy már bármennyi testmozgás jótékony hatású lehet.