Milyen ital ideális sportoláshoz?

Vágólapra másolva!
A Gatorade sportitalt 1965-ben alkotta meg a Floridai Egyetem Gators nevű sportcsapatának orvosi teamje, mégis a sportital csak a kilencvenes években lett széles körben ismert.
Vágólapra másolva!

Ma már a Gatorade-nek számos versenytársa van - de valóban szükségünk van bármelyikre is ahhoz, hogy hatékonnyá tegyük edzésmunkánkat?


A válasz igen, ha többet edzünk, mint egy óra.


De akkor is szükségünk lehet sportitalokra, ha ugyan rövidebbek az edzéseink, mint 60 perc, de nagyon intenzívek. Tehát ha csak kocogunk a futópadon, valószínűleg nincs szükség sportitalra, azonban ha valaki keményen edz, lehet, hogy nem elegendő számára a víz.


"A víz nem pótolja a nátriumot, pedig ez elengedhetetlen a szervezet vízháztartásának szabályozásához" - nyilatkozta a Men'sFitness.com-nak Heidi Skolnik dietetikus.


A víz emellett íztelen is. "A keményebb vagy hosszabb edzésekhez fontos sokat inni, és az ízesített italok segítenek ebben" - magyarázta Skolnik. A dietetikus azt tanácsolja, hogy gyakran kortyolgassunk keveset edzés közben, hogy elkerüljük a ritka, de életveszélyes hiponatrémiát. Ez az állapot jellemzően hosszútávfutókban lép fel, akik túl sok vizet isznak, és ezáltal nátriumhiány jelentkezik náluk.


Túlzásba azonban ne essünk!


A túl sok víz azonban a folyadékvesztést is elősegítheti. "Ha sok vizet iszunk, a vese észleli, hogy túl sok folyadék van a vérben, így gátlódik a vízkiválasztást gátló vazopresszin hormon termelődése. Normálisan az a hormon segít a víz visszatartásában, hiányában vizelési inger jelentkezik" - fejtette ki a dietetikus, aki azt is javasolja: edzés közben tartózkodjunk a koffeintartalmú italoktól.


A szakértő szerint egy 60 percnél hosszabb közepes vagy nagy intenzitású edzéshez olyan sportitalt érdemes választani, amely 2,5 deciliterenként 13-19 gramm szénhidrátot és legalább 80-110 mg nátriumot tartalmaz.