Miért veszít mindig az angol válogatott, ha tizenegyesekre kerül sor?

Vágólapra másolva!
Egy új kutatás megmagyarázhatja, miért veszít az angol válogatott szinte mindig, ha tizenegyesrúgásokkal kell eldönteni a meccset. A válasz egyszerű: túlstresszelik a helyzetet.
Vágólapra másolva!

Amikor egy játékos szorong a büntető elvégzése előtt, gyakrabban koncentrál a középen elhelyezkedő kapusra, és mivel a látás és a mozgás kontrollja szorosan összefügg, a lövések is általában középre mennek, vagyis könnyebben védhetőek.

"Stresszhelyzetben a fenyegető ingerek hajlamosabbak elterelni figyelmünket" - nyilatkozta a brit Telegraph-nak Greg Wood, az Exeteri Egyetem sportélettan tudósa, aki munkatársaival 14 futballjátékost tanulmányozott.

Az egyetemi csapat tagjainak kétszer kellett kapura lőniük: egyszer normál helyzetben, egyszer pedig stresszesebbé téve azt, és mindeközben egy speciális szemüveg segítségével rögzítették szemmozgásaikat. Kiderült, hogy a szorongó futballisták jelentősen korábban és tovább figyeltek a kapusra, ezáltal gyakrabban lőtték a kapu közepébe a labdát.

A kutatók úgy vélik, hogy a szorongás és a szemmozgások kapcsolatát felhasználva az edzők orvosolni tudják majd ezt a problémát. Az optimális tizenegyes-lövő stratégia az lenne, ha a futballista a kapus figyelembevétele nélkül kinézne egy pontot és oda lőné a labdát. Ez sok gyakorlással sajátítható el, de az Exeteri Egyetem tudósainak felismerése a 2010-es világbajnokságra történő felkészülést már segítheti.

A tanulmány a Journal of Sport and Exercise Psychology (Sport- és Mozgáspszichológiai Szemle) folyóiratban olvasható.