Nőtt a "meddőségi turizmus" - Egyre többen szülnek ikreket a 40 év feletti nők

Vágólapra másolva!
A negyven év feletti nőknek sok esetben mesterséges megtermékenyítésre van szükségük, hogy teherbe eshessenek, ami miatt azonban az elmúlt évtizedben kétszeresére nőtt az ikerszülések aránya a negyvenes nők körében.
Vágólapra másolva!

A brit Nemzeti Statisztikai hivatal adatai szerint a negyven év feletti nők esetében egyre gyakrabban fordul elő kettes, hármas, vagy akár négyes ikrek születése. Az elmúlt évben például minden tizedik szülés esetében ikrek születtek - írta a Mail Online. Egyre több nő ugyanis egészen a menopauzáig halogatja a gyermekvállalást, amikor azonban már sokkal nehezebb teherbe esni természetes úton, vagy éppen nem is lehetséges.

Ezért megnőtt a meddőségi kezelések és a mesterséges megtermékenyítések száma, ami pedig sokszor végződik ikerszüléssel. Az ilyen beavatkozások során ugyanis több megtermékenyített petesejtet ültetnek be az anya méhébe, hogy biztosítsák a túlélési arányt, viszont meg van a kockázata, hogy több petesejt is vagy akár az összes túlélje a beültetés viszontagságait.


Az orvosok ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy az ikerterhességek sokkal veszélyesebbek az ilyenkorú nőknél, és az is valószínűbb, hogy koraszüléssel végződik.


Nőtt a "meddőségi turizmus"


Sok esetben az anyáknak már megfelelő petesejtjeik sincsenek, ezért petesejt donorra van szükségük, ami azonban többnyire "hiánycikk" Nagy-Britanniában. Ezért és az olcsóbb terméketlenségi kezelések miatt egyre több meddő pár utazik külföldre, és végezteti el a beavatkozást. Ez az ikerszületéseket is növeli, mivel a tengerentúli klinikákon nem szabályozzák a beültethető embriók számát, a britekkel szemben, ahol többnyire csak egy embrió beültetésével próbálkoznak.


Hatvanévesen lett apa


Sokszor az anyáknak már van gyermekük, de negyvenéves korukban mégis újabb baba után vágynak. Így volt ez például Lyndsay Whitburn esetében is, akinek az első házasságából már volt két fia, de 49 évesen, a jelenlegi férjétől az 59 éves Rick Parfitt-tól - a Status Quo gitárosától - is szeretett volna gyermeket.


Szerencséjükre Lyndsay-nek petesejt donorra sem volt szüksége, mivel az orvosok szerint olyan jó állapotban voltak a petesejtjei, mint egy 35 éves nőnek. Végül a mesterséges megtermékenyítés után a párnak egészséges ikrei születtek. "Hihetetlenül fantasztikus, hogy újra apa lehettem, sosem gondoltam, hogy ez megtörténhet velem közel a hatvanhoz. Úgy érzem, mintha újrakezdtem volna az életem" - tette hozzá a boldog apa.