Már a magzatburokban kialakul a félelem a technikai eszközöktől

Vágólapra másolva!
Kutatók szerint a technikától való félelem már születésünk előtt kialakulhat.
Vágólapra másolva!

A Bath Egyetem kutatói szerint a hormonok már az anyaméhben alakíthatják egy ember hozzáállását az új technológiákhoz. A prenatális tesztoszteron behatás befolyásolja az agy fejlődését, melynek következtében a személy vagy könnyebben, vagy nehezebben érti meg idősebb korában a technikai vívmányokat.


A kutatást vezető Dr. Mark Brosnan így nyilatkozott az eredményekről: "Lenyűgöző, hogy a születés előtti tesztoszteron behatás mértéke befolyásolja a 20 évvel későbbi hozzáállást. Kutatásunk során számos technofób személlyel találkoztunk, és az eredmények sokat segítenek abban, mit tegyünk a számítástechnikával kapcsolatos szorongásaikkal."


A kutatás azt mutatta, hogy a prenatális tesztoszteron behatás szintje az informatikus diákokban magasabb volt. A behatás szintjét úgy mutatták ki, hogy a diákok gyűrűsujját és mutatóujját összehasonlították. Minél jobban eltér a hosszúságuk, annál magasabb volt a prenatális tesztoszteron behatás mértéke.


A Personality And Individual Differences szaklapban publikált vizsgálatban 150 informatikus diák ujjhosszúságát mérték, és minden esetben bebizonyosodott, hogy szoros összefüggés áll fenn a mutató- és a gyűrűsujj hosszúságának viszonya, és a diákok érdeklődése között. A kutatásban résztvevő 119 nem informatikus diák esetében a két ujj hosszúsága közötti kisebb különbség a technika használatával összefüggő nagyobb szorongással állt kapcsolatban.


A kutatás eredményei alapján a szakemberek arra következtettek, hogy az alacsonyabb szintű prenatális tesztoszteron behatás általános szorongás-érzékenységgel áll összefüggésben.


Dr. Brosnan szerint a szorongás-érzékeny emberek, akik technofóbiában is szenvedhetnek, gyakran gondolják azt magukról, hogy szerencsétlenek vagy buták, pedig mindenkinek megvannak a gyengeségei és erősségei. "Az eredmények azt bizonyítják, hogy ezek az emberek egyáltalán nem vesztesek. A születés előtti tesztoszteron behatás és a szorongás-érzékenység közötti összefüggés tehát hasznos lehet abban, hogy másképp szabjuk személyre az információkat annak érdekében, hogy csökkentsük a technikai újdonságokat illető szorongást."