Horror a szülőszobában - Szülészeti fogó miatt szenvedett agykárosodást a kisfiú

Vágólapra másolva!
Gyermekünk születése életünk legboldogabb pillanata. Emma Portogallónak és férjének azonban december 21-e, a nap, amikor kisfiuk, Xavier megszületett, örökre az "elképzelhető legszörnyűbb rémálom" marad. 
Vágólapra másolva!

A szülés alatt az orvosnak olyan erővel kellett húznia a szülészeti fogóval az újszülöttet, hogy Emma többször is lecsúszott a műtőasztalról, és számos zúzódást szenvedett a felkarján. Amikor az orvos végre világra segítette a babát, a kifejtett erő szörnyű hatása azonnal nyilvánvalóvá vált. Daniel úgy pillantotta meg újszülött fiát, hogy az apró alakot vér borította, és az egyik szemgolyója kiugrott a szemgödréből.


Megdöbbentő szemsérülésén kívül a kis Xavier koponyatörést és agyi vérzést is szenvedett, ami valószínűleg hosszú távú agykárosodást okozott. A most tízhónapos gyermek bal szemét már háromszor műtötték, de a házaspárnak további operációkra, és újabb rossz hírekre kell felkészülnie.


Az édesanya a Daily Mail-nek elmondta, hogy férjét annyira sokkolták a történtek, hogy az első hét hónapban képtelen volt a kezébe venni Xaviert, és a mai napig nem tudja elfelejteni fiának első látványát. Hallani sem akar második gyerekről, mert képtelen lenne elviselni egy hasonló élményt. Az orvosok azt mondják, hogy Xavier talán tolószékbe kényszerül.


Emma egyébként megdöbbentő módon csak a történtek után adta beleegyezését az eljáráshoz. A szülészorvos a szülés után odalépett hozzá egy nyomtatvánnyal, és megkérte, hogy írja alá, anélkül, hogy elmagyarázta volna, miről szól. Miután távozott, az ápolónő megkérdezte tőle, tudja-e, hogy ezt a nyomtatványt az eljárás előtt kellett volna aláírnia.


A kórház elismerte ugyan felelősségét a károkozásban, de eddig senki sem kért bocsánatot Emmától. Hiába várt legalább egy telefont vagy levelet az érintett orvostól. A kórház szerint a szülészorvost nagyon felzaklatták a történtek.


Hogy lehet az, hogy egy rutin szülés egy jól felszerelt brit kórházban a 21. században valóságos horrorfilmbe csap át? Egyszerű az ok: szülészeti fogó.


Nagy-Britanniában évente 35 ezer csecsemő, vagyis minden 20. baba születik úgy, hogy az eljárás során fogót használnak. Némelyik ezek közül sima ügy, finoman gyorsítják egy nehéz szülés utolsó néhány pillanatát, amikor az anya már túl kimerült, vagy a csecsemő hirtelen bajba került. Ha azonban megkérdeznénk azokat a nőket, akik fogóval végzett szülésen estek át, a többségük azt mesélné, hogy az élmény ijesztően brutális volt.


A brit Szülészeti és Nőgyógyászati Királyi Kollégium (RCOG) szerint a fogóval végzett szülések jelentős számú esetben összefüggésbe hozhatók poszttraumás stressz, sőt tokofóbia (a szüléstől való félelem) kialakulásával. A Dundee Egyetem kutatói több száz fogóval végzett szülésen átesett anyát vizsgáltak, és kimutatták, hogy három évvel később a felük nem tervezett újabb gyermeket, és ennek fő oka a szüléstől való félelem volt.


Az Egyesült Államokban már betiltották


Xavier tragikus története a szülész-nőgyógyászok körében is döbbenetet váltott ki. Pat O'Brien, a londoni University College Hospital orvosa nem érti, hogy ma, amikor a császármetszés sokkal biztonságosabb műtét, miért kell megkísérelni egy nehéz hüvelyi szülést. Emma Portogallo tragédiája mögött a szülészeti fogó használatával kapcsolatos állandó vita húzódik.


1979-től a szakma elismerte, hogy használata "a traumás szülés kockázatával jár", és alkalmazása a modern gyakorlatban a háttérbe szorult. Az Egyesült Államokban egyes kórházakban egyenesen betiltották a fogót, a szülészorvosok a nehéz szülések során először vákuum-extrakciót, majdsikertelensége esetén sürgősségi császármetszést alkalmaznak.


Nem egyedi eset


Xavier esete azonban csupán egy a számos hasonlóan megdöbbentő történet közül Nagy-Britanniában. A Daily Mail februárban arról számolt be, hogy az újszülött Alexandra Campbell egy bizonyos típusú, ún. Kielland-fogótól halálos gerincsérülést szenvedett. A szülés 30. órájában az édesanya hiába kért császármetszést, kérését a szülészgyakornok nem vette figyelembe.


O'Brien hangsúlyozza, minden nőnek meg kell értenie, hogy jogában áll megválasztani a szülés módját. Szülészorvosként elmagyarázhatja, miért tart egy bizonyos eljárást előnyösnek, de végül az édesanyáé a választás, az ő és a gyermeke testéről van szó. A szakember szerint a nőknek sosem szabad elfelejteniük, hogy van választásuk.