Vetélések sora után bionikus méhnyak segített egy brit nőnek

Vágólapra másolva!
Janett Walker brit ügyvédnő és párja hét éve szerettek volna már babát, és idén nyáron végre megszületett egészséges leánygyermekük egy bionikus méhnyak segítségével. A 41 éves nőnek korábban négy vetélése és egy koraszülése volt, mert méhnyaka túl vékony volt és nem bírta el a baba súlyát.
Vágólapra másolva!

Az orvosok egy szintetikus anyaggal, mersilene-nel "kapcsozták össze" a méhnyakat, hogy ne kezdjen el idő előtt nyílni. Ez segítette hozzá a Janettet ahhoz, hogy júniusban 37. hétre szülje meg császármetszéssel kislányát, Ainkát.


A nő a liverpooli Szülészeti Kórházban adott életet lányának. A Daily Mail riporterének így nyilatkozott: "Alig hiszem el. Ha nem kaptam volna bionikus méhnyakat, soha nem szülhettem volna. A műtét azonban nem jelentette még az út végét: ezután is volt még két vetélésem, de aztán jött Ainka, aki csodálatos."


Bár a bionikus méhnyak az Egyesült Államokban már igen elterjedt, Nagy-Britanniában még kevésbé ismert. A műtét során hasi metszésből indulnak, majd felemelik a hólyagot, hogy eljussanak a méhnyakhoz. Ennek felső részét kötik körbe a mersilene nevű szintetikus anyaggal, miközben egy kis lyukat hagynak, hogy a méhnyak el tudja látni egyéb feladatait.


A pár sokat szenvedett, mire egészséges gyermekük született


Janett Walker 1993-ban ismerkedett meg férjével. 1997-ben kötöttek házasságot és hat év elteltével kezdtek babával próbálkozni. Három sikertelen lombikkísérletet követően kiderült, hogy a nő Asherman-szindrómában szenved: a ritka betegség a méh hegesedését okozza, ezt azonban egy műtét segítségével sikerült orvosolni. 2006-ban 16 hetes terhesen veszítette el kisfiát, majd 2007 januárjában egy újabb vetélés következett 18 hetesen, mivel a méhnyak nem bírta el a születendő gyermek súlyát.


A házaspár ezután került a Lancasteri Kórházba, ahol kiderült, hogy Janett méhnyaka okozza a gondot, az itteni orvosok küldték tovább őket Liverpoolba. 2007-ben a nő teherbe esett, 13 hetesen összeöltötték a méhnyak alsó részét, azonban ez sem segített. 16 hetesen a méhnyak meggyengült és Janett hiába maradt ágyban, a kislány a 23. hétre megszületett. A baba gépekre kötve élt 20 napon át, amikor úgy döntöttek, hogy lekapcsolják a lélegeztetőt.


Vizsgálni kellene a méhnyak erősségét teherbe esés előtt


Dr. Roy Farquharson, a liverpooli kórház nőgyógyásza ekkor döntött úgy, hogy bionikus méhnyakkal látja el a nőt. Az operáció 2008 szeptemberében sikeresen le is zajlott le, azonban még két vetélés következett be, mire Ainka végre megszülethetett.


"Az orvosok percek alatt képesek felmérni, elég erős-e a nő méhnyaka ahhoz, hogy kilenc hónapon át elviselje a baba súlyát" - mondta el a Daily Mailnek a boldog kismama. "Minden nőt szűrni kellene, mielőtt babával kezd próbálkozni, és fel kellene hívni a figyelmet, hogy létezik ilyen műtét. Rengeteg szükségtelen vetélést lehetne ily módon megelőzni.