Egy csík, két csík: mit mér a terhességi teszt?

Vágólapra másolva!
Sokak számára rettegést jelent, de talán többen vannak, akik örömmel végzik el a terhességi tesztet annak reményében, hogy áldott állapotba kerültek. De pontosan mit mér a teszt, miért mondható közel száz százalékosnak az eredmény?
Vágólapra másolva!

Ha a hímivarsejt megtermékenyítette a petesejtet, és az beágyazódott a méh falába, terhességről beszélhetünk. A női szervezet azonnal termelni kezdi a human choriogonadotrop, rövid nevén a hCG hormont. A terhességi tesztek e hormon vizeletből vagy vérből történő kimutatásán alapulnak.


Régen biológiai módszereket alkalmaztak, ma ezek már csak tudománytörténeti érdekességnek számítanak. Fiatal egérlány bőre alá fecskendezték a terhes nő vizeletét vagy vérét, és a benne létrejött elváltozásokból nyilatkoztak a terhesség tényéről.


Hasonló módszer volt a fiatal nőstény nyúl fülébe juttatott vizelet, vagy a leghíresebb kecskebékás kísérlet, amelynek során a kecskebékába jutatott női vizelet hatására két óra múlva a béka vizeletében mozgó spermiumok voltak láthatóak.


Vérből, vizeletből a menstruáció idején kimutatható a terhesség


A hormon szintjét úgynevezett nemzetközi egységekben (NE) mérik. Terhesség esetén a várt menstruáció napján már mérhető a vérben (75 NE/l), illetve ilyenkor már a vizeletben is megjelenik.


A hormont manapság immunológiai módszerekkel mérjük: már akár 25 NE/l koncentrációban is kimutatható. A vizsgálat 2 perc elteltével már informatív, és a mai terhességi tesztek olyan érzékenységűek, hogy akár 1-2 napos menzeszkésést követően kimutathatnak pozitív reakciót.


Sajnos vannak olyan betegségek, állapotok is, amelyek álpozitív eredményt adnak, tehát biztosat csak a nőgyógyászati vizsgálat után tudhatunk.


Békák helyett csíkok


Számtalan terhességi teszt kapható ma már: ha megbízható helyről szerezzük be őket, igen nagy valószínűséggel pontos eredményt mutatnak. Reggeli első vizeletet érdemes hozzá gyűjteni (ez annál fontosabb, minél koraibb terhességet szeretnénk kimutatni), körülbelül egy ujjnyi magasan egy edénybe. Ebbe kell belehelyezni a tesztet, esetleg ebből kell rácsöppenteni.


Az előírt várakozási időt követően az egy csík a negatív, a kettő a pozitív eredményt jelöli. Ha nem jelenik meg a csík, a tesztünk nem működik. Fontos, hogy kövessük az aktuálisan alkalmazott teszt használati útmutatását, ellenőrizzük a szavatosságát.


Bár speciális vizsgálatokkal akár 10 NE/l hCG hormont is ki lehet mutatni, így a fogantatást akár a ciklus 22-24. napján igazolni lehet, ennek a meddőségi kezeléseken kívül, a hétköznapokban nincsen létjogosultsága. Én személy szerint azt javaslom pácienseimnek, hogy csak néhány nappal a várt menstruációt követően végezzék el az első tesztet, mert még akkor is ráérnek a nőgyógyászhoz bejelentkezni.


Mikor érdemes nőgyógyászhoz fordulni?


Az utolsó menstruációt követő 5. hétnél sokkal előbb nem igazán érdemes jelentkezni, hiszen a nőgyógyász sem fog sokkal többet megállapítani annál, mint hogy valószínűleg terhesek vagyunk.


Természetesen ez csak akkor igaz, ha nincs semmiféle panasz, vérzés, barnás váladékozás, alhasi fájdalom, görcs - ezek pozitív terhességi teszt esetén akár méhen kívüli vagy veszélyeztetett terhesség jelei is lehetnek, ilyenkor azonnal nőgyógyászhoz kell fordulni. Panaszmentes esetben a nőgyógyász a 6-7. héten fogja tudni a magzatot megmutatni, ilyenkor már a szívműködés is jól látható.


Ha pozitívvá vált a teszt, a terhességi vitaminokat illetve a folsavat mielőbb el kell kezdeni szedni. Éljünk egészségesebben, ne dohányozzunk, kerüljük az alkohol fogyasztását. Amennyiben lehet, ne szedjünk semmi féle gyógyszert, csak amit feltétlenül szükséges, illetve ha annak szedése engedélyezett a terhesség során.


Tervezett terhesség esetén bármennyire nagy is az öröm, nem kell elsietni a bejelentést a családnak. Saját tapasztalatom az, hogy érdemes kivárni a megfelelő, igazán emlékezetes pillanatot.


Dr. Lőrincz Ildikó, szülész-nőgyógyász szakorvos