Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Az epidurális érzéstelenítés alkalmazása segít megelőzni a vizelettartási gondokat

Vágólapra másolva!
A szülés során kapott epidurális érzéstelenítés segít megóvni a gátizmokat és ezáltal csökkenti a későbbi inkontinencia esélyét - derült ki egy 400 nőbetegen végzett vizsgálatból. A BJOG folyóiratban közzétett tanulmány szerint minden tízedik hüvelyi szülésen átesett nőnél károsodik a belső szerveket alátámasztó gátizomzat.
Vágólapra másolva!

Az izomsérülést elszenvedettek egyharmadánál fogó segítségével történt a szülés, azonban az epidurális érzéstelenítés csökkentette a kockázatot.


A medencefenék izmainak sérülése jelentős kockázati tényezőt jelent a belső szervek későbbi előreesése (prolapszusa) szempontjából. Az egyszer szült nőknél négyszer nagyobb a prolapszus miatti kórházi kezelés gyakorisága, mint a gyermekteleneknél, ez az esély két hüvelyi szülés esetén nyolcszorosára nő.


Prolapszus akkor jön létre, amikor a medencefenék izmainak gyengülése miatt az alátámasztott szervek, a húgyhólyag és a méh elkezdenek előreesni. A tünetek igen változatosan lehetnek, előfordulhatnak szexuális problémák, továbbá mind vizelet- mind széklettartási zavar (inkontinencia) vagy krónikus székrekedés, attól függően, mely izmok mennyire érintettek. A hosszú távú megoldást általában a sebészi kezelés jelenti.


Epidurál, vákuum, fogó - nem mindegy


Az ausztrál Nepean Orvosi Egyetem csapata összesen 367 olyan nőt követett nyomon, akik 2005 és 2008 között szültek. Egyharmaduknál végeztek sürgősségi vagy tervezett császármetszést, náluk nem fordult elő a gátizmok károsodása.


A hüvelyi úton szült nők 13 százalékánál tapasztaltak ilyesmit, de a kockázat jelentősen alacsonyabb volt vákuumos szülések esetén, mint a sima szüléseknél. A fogó használata azonban megnövelte a rizikót, az így zajló szülések egyharmada során fordult elő izomkárosodás. A hosszú kitolási szakasz szintén hajlamosító tényezőnek bizonyult. Akik azonban az epidurális fájdalomcsillapítás mellett döntöttek, azoknál ritkábban károsodtak a gátizmok. A károsodást szenvedő nők kétharmada nem kért epidurális érzéstelenítést.


A kutatók dr. Clara Shek vezetésével két okot feltételeztek emögött. Egyrészt az epidurált választó nőknek általában megmondják, mikor nyomjanak, mivel gyakran nem érzik a fájásokat, ez pedig azt jelenti, hogy nem nyomnak túl korán vagy túl erősen. Ezen kívül a lebénított izmokban zajló változások is csökkentik a károsodás esélyét.


Fájdalom és prolapszus


Nagy-Britanniában a nők egyharmada, az Egyesült Államokban kétharmada kér epidurális érzéstelenítést a szülés során. Az eljárás sajtója igen vegyes volt az elmúlt években, de az elvégzett vizsgálatok szerint kis kockázattal jár és nem növeli meg a császármetszések számát. Bár összefüggésbe hozták a fogó vagy vákuum gyakoribb szükségességével, kiderült, hogy hosszú és nehéz vajúdás esetén a kismamák nagyobb valószínűséggel kérnek epidurált.


Az elmúlt évszázadokban a fogó rengeteg anya és gyermek életét mentette meg, azonban manapság már gyakrabban alkalmazzák a vákuumot és a császármetszést. Nagy-Britanniában a szülések körülbelül 5 százalékánál kerül elő a fogó.


"A kutatás megmutatja, hogy a fogós szülések nem kockázatmentesek, így nagyon fontos, hogy a gyakornokok megfelelő gyakorlatot szerezzenek használatában, de a szakorvosoknak is fontos a képességek szinten tartása, hogy minimálisra csökkentsük az izomsérülés kockázatát" - mondta el Philip Steer professzor, a folyóirat főszerkesztője. "Ugyanakkor biztató, hogy az epidurál védő hatású. Célja rövid távon a szülés alatti fájdalomcsillapítás, de nem haszontalan a hosszú távú, gátizmokat védő hatása sem."


Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről