Új módszer a magzati diagnosztikában - egyes rendellenességek már a 16. héttől kiszűrhetőek

Vágólapra másolva!
Hamarosan lehetségessé válhat, hogy akár már a terhesség 16. hetétől kezdve diagnosztizáljanak egyes súlyos fejlődési rendellenességeket, skót kutatók ugyanis kifejlesztettek egy olyan légzéstechnikát, amellyel az anya és a magzat szívverése szinkronba hozható. Ezzel a módszerrel még korábban kiszűrhetők egyes rendellenességek.
Vágólapra másolva!

Az Aberdeeni Egyetem kutatói felfedezték, hogy ha nem lehet szinkronba hozni a két szívverést, az a magzat szívének vagy légzőrendszerének fejlődési zavarát jelezheti. Ezáltal lehetővé válik, hogy akár 24 héttel a szülés várható ideje előtt is elvégezhessék a vizsgálatot és akár már méhen belül is megoperálhassák a magzatot, ha szükséges. Az orvosokat és szülésznőket előre lehetne tájékoztatni a problémás szülésekről, amellyel biztosíthatnánk mind az anyák, mint a magzatok számára a lehető legjobb túlélést.


Az anya és a magzat szívverése csak akkor hozható szinkronba, ha az anya ritmusosan lélegzik. Ehhez arra kérték a vizsgálatban résztvevő kismamákat, hogy lélegezzenek egy számítógép vezérelte óra ritmusában, amelyet különböző sebességekre állítottak. Magnetokardográfia segítségével rögzítették mind az anya, mind a magzat szívverését. Manapság a kórházak már nem használnak rutinszerűen ilyen készüléket a terhesgondozásban, csak problémás esetekben.


Dr. Marco Thiel, a projekten dolgozó egyik fizikus elmondta: "A kismamák gyakran számolnak be arról, hogy kapcsolatban állnak születendő gyermekükkel, azonban eddig nem állt rendelkezésünkre olyan bizonyíték, amely azt igazolja, hogy a kapcsolat a szívverésükben is tükröződik."


Szoros kapcsolat van anya és magzata között


"Eredményeink azt mutatják, hogy az anya és a magzat szívverése valóban szinkronba kerül - de csak abban az esetben, ha az anya ritmikusan lélegzik" - folytatta a kutató. "A magzat érzékeli az anya szívverésének ritmusában bekövetkező változásokat és ehhez igazítja saját szívverését. Ez nem jön létre, ha az anya normálisan lélegzik."


Andy Cole, a speciális gondozást igénylő babák érdekében létrehozott jótékonysági szervezet, a Bliss ügyvezetője a következőket nyilatkozta: "Minden kutatás nagyon hasznos, amely segít megérteni a koraszülés okait és lehetővé teszi a magas kockázati csoportba tartozó anyák kiszűrését. Bár a legfrissebb kutatási eredmények nagyon érdekesek, további vizsgálatokra van szükség. A korai orvosi beavatkozás javíthatja a legsérülékenyebb babák túlélését, de sokkal többre van szükség ahhoz, hogy a legjobb kilátásokat biztosítsuk számukra."


A módszert a németországi Witten/Herdecke Egyetemen is alkalmazni fogják, melynek kutatói szintén részt vettek a kísérletekben. Dr. Patrick O'Brien, a londoni University College Hospital szülész-nőgyógyász konzultánsa azonban megkérdőjelezi az eredmények jelentőségét és úgy véli, nem biztos, hogy a szinkronizáció hiánya a magzat betegségét jelzi.


"További vizsgálatok elvégzése után a módszer esetleg átkerülhet a klinikai gyakorlatba, ez azonban jelenleg még nagyon messze van" - fejtette ki a szakorvos.