Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Megjósolható lehet a második lombikkísérlet eredménye

Vágólapra másolva!
Remény van arra, hogy a nők az első lombikkísérlet eredményeiből megtudják, második kísérletük sikeres lesz-e vagy sem. Az új módszer, melyet a Stanford Egyetem kutatói fejlesztettek ki, ezerszer pontosabban jósolja meg a második lombikprogram sikerét, mint az eddig használatos, életkorra építő előrejelzések.
Vágólapra másolva!

"Sok hölgy - annak ellenére, hogy a kezelés költségeit a biztosító fizeti - felhagy a további próbálkozásokkal, vagy azért, mert nincsenek tisztában esélyeikkel, vagy azért, mert a procedúra lelkileg túlságosan megviseli őket" - nyilakozta Dr. Lynn Westphal docens, aki a cikk társszerzője.


60 százalékkal pontosabb eredmény


Az eredmények 1676 mesterséges megtermékenyítés eredményének elemzéséből születtek, melyeket a Stanford Egyetem kórházában végeztek 2003 és 2006 között. 52 olyan tényezőt vettek figyelembe - többek között a hormonszinteket, a petesejtek minőségét -, amelyek befolyásolták a második kísérlet sikerét. Ezek elemzésére egy számítógépes programot írtak, melynek segítségével megjósolták 600 kezelés sikerét 2007 és 2008 között. Így körülbelül 60 százalékkal pontosabb eredményre jutottak, mint az életkoron alapuló előrejelzések.


"Hölgyeknek, akinek az első beültetése nem járt sikerrel, de jó eredményeket hozott a számítógépes program, okuk volt reménykedni, hogy a következő kísérlet sikeres lesz. Viszont azoknak, akiknek eredményeik nem voltak jók, lehetőségük nyílt arra, hogy más lehetőségeket, például az örökbefogadást is fontolóra vegyék" - írták a szerzők.


Dr. Laurel Stadtmauer szerint ez a kifinomultabb mérőeszköz, amely számos tényezőtől függ, és nemcsak az anya életkorát veszi figyelembe, az eredményeket konkrét számokra fordítva nagy segítség a páciensek számára.


Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről