Életben maradtak a 23. héten megszületett ikrek

Vágólapra másolva!
Születéskor ketten együtt annyit nyomtak, mint egy zacskó cukorka, és elfértek édesapjuk tenyerében: Amelia Hope Burden és a testvére, Arthur a legfiatalabb koraszülött ikrek Angliában, akik életben tudtak maradni azután, hogy mindössze 23. héten megszülettek. Az eset már csak azért is különleges, mert Angliában a 24. hétig el lehet vetetni a magzatot.
Vágólapra másolva!

Amelia Hope tíz nappal a testvére előtt jött világra, édesanyja akkor 23 hetes és két napos terhes volt. Az ikreket orvosi csodaként tartják számon, és abban reménykednek, hogy ez az eset segít majd abban, az abortusz határát húsz hétre csökkentsék Angliában. Az orvosok általában nem próbálják megmenteni a 24. hétnél hamarabb született babákat, mert nem hisznek abban, hogy ez a gyermek érdekét szolgálja.


A harminc éves édesanya gyomorfájdalmakkal került kórházba és nagy meglepetés érte, mikor közölték vele: hamarosan szülni fog. Az elsőszülött kislány, Amelia Hope nem mutatott életjelet, mikor megszületett, de az orvosok mindent megtettek, hogy újraélesszék őt. "Az orvosok becslése szerint a kislánynak csupán tíz százalék esélye volt az életben maradásra. Nem reménykedtünk benne, hogy túl fogja élni" - nyilatkozta Miss Staplehurst. - "Nagyon bizarr érzés volt, hogy még tíz nappal Amelia Hope születése után is terhes maradtam Arthurral. Az orvosok azt mondták, még soha nem találkoztak ilyen esettel."


Amelia Hope csak 509, míg öccse, Arthur, 566 gramm volt, amikor 23, illetve 24 hetesen megérkezett.


Orvosi csoda


Miss Staplehurst azonnal a kórházba sietett, mikor görcsös fájdalmai jelentkeztek, de nem gondolta, hogy ezek már szülési fájdalmak, sima gyomorgörcsökre gyanakodott: "Az orvosok rögtön közölték: nincs mese, elkezdődött a szülés. Nem volt semmi, ami megállíthatta volna a folyamatot, úgyhogy két óra múlva megérkezett Amélia Hope." Az orvosok láthatóan lemondtak róla, ami rettenetesen elkeserített. A 24. hét előtt született, és úgy tűnt, nincs benne élet. Az orvosok ennek ellenére úgy döntöttek, megpróbálják feléleszteni őt."


Arthur farfekvéses volt, ezért császármetszéssel született - ő és nővére, Amélie Hope most két egymás melletti inkubátorban fekszenek. "Amelia Hope annyira kicsi volt, még Lee keze is nagynak tűnt mellette" - mondta Miss Staplehurst. - "Szó szerint kényelmesen be tudta fészkelni magát a tenyerébe, amikor megszületett. De csak két hétbe tellett, és máris felszedett egy kis súlyt."


Az ikrek, úgy tűnik, keresik egymás közelségét. Az ápolónők elmondták, remélhetőleg a következő napokban már lehetőség lesz arra, hogy pár órán keresztül egy inkubátorban, egymás mellett tudjanak feküdni, és megölelni egymást, ahogy azt az anyaméhben is megtették.


A koraszülött babák legtöbbször halva születnek, és a 33. hét előtt születettek közül 3-ból egy sérülten éli az életét: vak lesz, süket vagy tanulási nehézségektől szenved majd élete során. Az eddigi legfiatalabb, koraszületést túlélő ikrek 24 hetesek voltak, a legkorábban született, és életben maradt baba pedig 22. héten jött világra - olvashatjuk a dailymail.co.uk oldalán.