Egyre gyakrabban lehetséges császármetszés után is a hüvelyi szülés

Vágólapra másolva!
Sok kismama, aki korábban császármetszésen esett át szülhetne hüvelyi úton, derül ki az amerikai Szülész-Nőgyógyász Társaság új szakmai iránymutatójából.
Vágólapra másolva!

Korábban császármetszést követően mindig megoperálták a kismamákat, jelenleg majdnem minden harmadik szülés császármetszéssel végződik Amerikában. Ennek eredményeként 1996-os 28,3 százalékról 2006-ra 8,5 százalékra csökkent a császárt követő hüvelyi szülések gyakorisága. A műtéti technikák fejlődésével ez a gyakorlat azonban kezd megváltozni. 1980 és 1990 között megnőtt a császármetszést követő hüvely szülések száma (VBAC).


Sajnos ezzel párhuzamosan megszaporodtak az ebből adódó szövődmények és jogi esetek is, ezért megváltoztatták a gyakorlatot. "Egyre inkább terjed az a tudományos nézet, hogy sok nő szülhet szövődmény nélkül császármetszést követően is" - magyarázza Dr. William Grobman, a Chicagóban lévő Northwestern Egyetem szülész-nőgyógyász docense. Hasonló elvet vall az Amerikában működő Nemzeti Egészségügyi Intézet (NIH).


Az új szakmai irányelvek szerint tanácsos felkínálni a hüvelyi szülést lehetőségét a szokásos módon elvégzett császármetszés után (ilyenkor a méhen vízszintes metszést ejtenek). Azok között, akiket hüvelyi szülésbe bocsájtanak, ez akár 60-80 százalékos sikerhez vezet, de egyes csoportokban ezek a számok akár magasabbak is lehetnek. Az eredményeket az Obstetrics and Gynecology folyóirat augusztusi számában közölték le.


Hüvelyi szülésre bocsájthatók azok is, akiknek korábban két szövődménymentes császármetszése volt, továbbá azok a hölgyek is, akiknél nem ismert a méhen vezetett metszés típusa sem. (Magyarországon ilyen esetekben mindig császármetszést végeznek - a ford.) A méhen vezetett hosszanti metszés esetén, vagy azoknál, akiknél a terhesség során szövődmények fordultak elő - például elöl fekvő lepény - nem kísérelhető meg a hüvelyi szülés.


Van, akinek nem adatik meg a hüvelyi szülés, ám a többségnek van erre lehetősége. Az ideális az lenne, ha az orvosok felajánlanák a hüvelyi szülést, de a kismamákkal közösen hoznának erről döntést. Nem dönteni kellene a hölgyek helyett, hanem fel kéne őket világosítani a lehetséges előnyökről és kockázatokról, így a nőknek megmarad a döntéshez való joguk. Számos nőgyógyász, köztük dr. Peter Bernstein a professzor örül a változásoknak. Az elmúlt tíz évben a körülmények nem kedveztek a hüvelyi szülésnek, most ezen próbálnak változtatni, igyekeznek a helyes egyensúlyt megtalálni a hüvelyi szülés és császármetszés között.