A hosszú szoptatása baba bőrbetegségéhez vezethet

Vágólapra másolva!
A túl hosszú ideig tartó szoptatás megemeli, és nem csökkenti a viszketéssel járó allergiás bőrbetegség, az úgynevezett atópiás dermatitisz gyakoriságát, ami a csecsemők 12 százalékánál fordul elő.  Azoknál a gyermekeknél, akiknél magas a kockázata az allergiás megbetegedések kialakulásának, az Amerikai Gyermekgyógyászok Társasága a kizárólagos szoptatást 4 hónapos korig javasolja.
Vágólapra másolva!

Az atópiás dermatitisz öröklődik és általában a gyerekek egy éves kora előtt jelentkezik. Akár egész életünket végigkísérheti, de legtöbbször elmúlik a gyermekek ötéves kora előtt.


Ekcéma és szoptatás: összefügg?


A genetikai tényezőkön túl tajvani kutatók azt vizsgálták, hogy a betegség kialakulása összefügg-e a szoptatás hosszával, illetve a hozzátáplálás megkezdésének idejével. A közhiedelem úgy tartja, hogy a hosszú ideig tartó szoptatás és a későn megkezdett hozzátáplálás megelőzi ezt a bőrbetegséget, ám mindezidáig erre vonatkozó tudományos bizonyíték nem született.


A vizsgálat során 6 illetve 18 hónapos tajvani gyerekek szüleinek különböző kérdésekre kellett válaszolniuk önmagukról, gyerekeikről és lakáskörülményeikről. A vizsgálatban nézték a dohányzási szokásaikat, allergiás anamnézisüket, iskolázottságukat. Kikérdezték, meddig szoptattak, mikor kezdték el a hozzátáplálást, és hogy fordult-e elő atópiás dermatitisz a gyermekek között.


Több mint húszezer gyermek közül 18 hónapos korára 2449 gyerek szenvedett atópiás dermatitiszben, amely az esetek 12 százaléka - ugyanilyen arányt mutattak a korábbi felmérések is. Miután kiszűrték a szülők atópiás dermatitisszel kapcsolatos kockázati tényezőit, mint például a szülők allergiája, háziállatok megléte, penész jelenléte környezetükben, illetve a dohányzás előfordulása, azt tapasztalták, hogy a hosszú ideig tartó szoptatás nemhogy védő faktor lenne a bőrbetegséggel szemben - ahogy számítottak rá -, hanem növelte annak a kockázatát.


Későn kezdett hozzátáplálás: nem kockázati tényező


Ezek az eredmények ellentmondanak az eddigi kutatási eredményeknek, amelyek szerint a hosszú ideig szoptatott babák kisebb valószínűséggel lesznek ekcémásak. Mindezek ellenére Dr. Chao-Hua Chuang nem javasolja a szoptatás abbahagyását, hiszen annak számos egyéb jótékony hatása is van. A vizsgálat szerint a hosszú szoptatás igen, a később bevezetett hozzátáplálás azonban nem befolyásolja az allergiás tüneteket.