Hátfájás terhességben: csökkenthető és megelőzhető

Vágólapra másolva!
Sokan a terhesség természetes velejárójának gondolják a hátfájdalmat. Szakemberek szerint a terhességek felében-kétharmadában jelentkezik, jellemzően az utolsó hónapokban. A szervezetben zajló változások részben magyarázhatják a jelenséget, azonban nem kell feltétlenül tétlenül tűrni a kellemetlenséget.
Vágólapra másolva!

Nem véletlenül nevezik "másállapotnak" a várandósságot, a nők szervezete ilyenkor valóban sok változáson megy át. Egyfelől a terhesség testtömeg-növekedéssel jár, ami önmagában megterheli a mozgató-szervrendszert - nem is kis mértékben. Férfiaknak is érdemes kipróbálni: kössenek egy tíz kilós zsákot a hasukra és végezzék így a munkájukat egy napig. A test tömegközéppontja ilyenkor előbbre kerül, ezt folyamatos izommunkával kell korrigálni.


Kevésbé ismert, de a terhes nők járásmintázata is megváltozik. Egészséges mozgásszervi fejlődés esetén a járás nem okoz fájdalmat. Nagy súlytöbblet hordása esetén azonban más módon próbálunk járni, ami - mivel eltér a megszokottól - szintén fájdalmakhoz vezethet. Főleg az első három hónap során, amikor a gyarapodás még nem kifejezett, a hölgyek hajlamosak megszokott magas sarkújukat viselni, ami már a kezdetektől fogva nem ajánlott - ez szintén hozzájárulhat a későbbi panaszokhoz.


A hormonváltozás is hat az ízületekre, izmokra


Nem szabad elfeledkezni a főképp a terhesség vége felé jelentkező hormonális hatásról, melyek kifejezett célja a szülőcsatorna ízületeinek és szalagjainak, izmainak lazítása, mintegy felkészítése a szülésre. Ez teszi lehetővé, hogy a szülés többé-kevésbé zökkenőmentesen történjen, a szülőcsatorna megfelelően táguljon. Ugyanakkor a hormonok hatnak a többi ízületre-izomra is, ami szintén fájdalmas lehet.


Végül meg kell említeni a terhességgel járó stresszt. Sokan - főként első gyermek esetén - nehezen élik meg a terhességet, sőt vannak, akik - helytelenül - szinte szégyellik, hogy ők nem boldogok folytonosan állapotuk miatt. Közismert, hogy a feszültség gyakran testi tünetként jelentkezik, igen gyakran izomfájdalomként, jellemzően hátfájásként. Nincs ez másképp a várandósság alatt sem, ez is lehet oka a fájdalmaknak.


Lapos talpú cipővel, masszázzsal, tornával csökkenthető a fájdalom


Nem kell azonban beletörődni a fájdalmakba terhesen sem, sokat tehetünk ellene. Legfontosabb a megfelelő testtartás. Nem szabad előre görnyedni a súly miatt, a terhes nők is húzzák ki magukat és vállukat se ejtsék előre. Ugyanilyen gondosan válasszák meg az ülő pozíciót: lábfejüket enyhén emeljék meg egy lábtámasz segítségével, a szék háttámlája pedig tartsa a hátat, annak is leginkább az alsó részét. Célszerű mind az álló, mind pedig az ülő pozíciót gyakran váltogatni, hogy ne érje hosszasan ugyanolyan terhelés a gerincet.


Bár a hölgyek várandósként is szeretnek csinosan megjelenni, erre az időszakra felejtsék el a magas sarkú cipőket és csizmákat. Amúgy is gyakori a láb duzzadása a visszérkeringés romlása miatt, ezt káros lehet egy szűk körömcipőbe erőltetni. A helyes választás a lapos talpú cipő, ezek közül is az, amelyik a talp boltívét megfelelően alátámasztja. Kisebb a szerepük a ruháknak, de érdemes kifejezetten a kismamák számára kifejlesztett darabokat hordani, bizonyos területeken ezek nem helyezik nyomás alá az izmokat.


Várandósként a nők amúgy is jobban odafigyelnek testükre, ne tagadjanak meg maguktól egy kis kényeztetést, ami még hasznos is a mozgásszervek szempontjából. Egy meleg, de nem forró fürdő csodát tehet, élénkíti a keringést, így javítja a csontok-izmok állapotát. Sokan masszíroztatják hátukat párjukkal, nem túl durva kézmozdulatokkal kárt nem tehetünk, de a hatás ugyanolyan kedvező lehet, mint a fürdő. Ugyancsak kedvező hatású lehet a kismamatorna és az intim torna is.


Hasznos lehet különféle segédeszközök használata is, amelyek megtámasztják a derekat. Viselésüket a terhesek néha ugyan kellemetlennek érzik, de hatása vitathatatlan és a ruha el is takarja.


Ugyancsak érdemes beszerezni a biztonságos autózáshoz úgynevezett övterelőt. Ez a biztonsági öv hason átfutó részét húzza le a lábak közé - közvetlen mozgásszervi hatása ugyan nincs, de baleseteknél alkalmazása során olyan területek sérülnek, amelyek nem vagy kevésbé ártanak a babának.


Nem ajánlott háton aludni


Extrém mértékű fájdalom esetén szóba jöhetnek úgynevezett nem szteroid gyulladáscsökkentő készítmények is. Közismert, hogy néhány változatuk az izmok-ízületek fájdalmát is csökkenti, de semmiképpen ne szedjünk ilyen készítményt orvosi javallat nélkül. Némelyiknek magzatkárosító hatása is lehet. Feltétlen javasolt orvosi tanácsot kérni akkor, ha az erős fájdalom nemcsak a deréktájon, hanem az egész medencecsont területén jelentkezik.


Végül talán a legfontosabb tanács: várandós hölgyek semmiképpen se aludjanak a hátukon! Legjobb az oldalsó pozíció. Azok számára, akiknek ez újdonság, hasznos lehet egy párnát vagy paplant a lábaik közé szorítani, ez segít fenntartani a szokatlan pozíciót.


Dr. Terebessy Tamás, ortopéd szakorvos