A viszontagságos kamaszkor növeli a szülési problémák esélyét

Vágólapra másolva!
Gyakoribb a koraszülés esélye a pszichoszociálisan nehéz gyerekkort megélt kismamáknál - állítja egy, az Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine című gyerekgyógyászati folyóiratban megjelent tanulmány.
Vágólapra másolva!

A gyerekkori viszontagságok a későbbi élet során növelik az egészségtelen életmód - a dohányzás, a depresszió, a kedélyállapoti zavarok, az alvási nehézségekre, a gyógyszer és kábítószerhasználat - kockázatát.


Továbbá kapcsolat van a nehéz gyerekkor és a terhesség alatti pszichoszociális problémák, valamint a kóros terhességek között is - főleg az alacsony születési súly, a méhen belüli növekedés elmaradása és a koraszülés közötti összefüggést sikerült igazolniuk a New Orleans-i Tulane Egyetem kutatóinak.


A leggyakoribb probléma az volt, hogy az apa elhanyagolta a családot


Dr. Emily W. Harville és kollégái 4865 olyan nőt kérdeztek, akiknek legalább egy nehézséggel meg kellett megküzdeniük gyerekkorukban, és legalább egy gyerekük született 41 éves korukig.


A vizsgálatba bevont nők többsége első gyerekét húszas éveiben szülte, a többségnek egy vagy kettő gyermeke született élete során. Körülbelül felük dohányzik illetve dohányzott korábban. A gyerekkorban átélt nehézségek a között volt, akinek a szülei alkoholproblémákkal küszködtek, volt olyan, hogy az apa nem foglakozott a gyerekkel, anyagi gondokkal küzdöttek, de a leggyakoribb probléma az volt, hogy az apa elhanyagolta a családot.


A vizsgált nőknél az első terhesség során 7,9 százalék volt alacsony a születési súly (385 esetben), míg 7,5 százalék volt a koraszülés gyakorisága (349 nőnél). Összességében 5,8 százalék volt a kis súllyal született és 6,5 a koraszülés gyakorisága. 395 kismama dohányzott a terhessége valamelyik szakaszában. Ha a nehézségek időzítését vizsgálták, a terhesség kimenetele annál rosszabb volt, minél inkább a kamaszkorra esett a családi struktúrát érintő gond, az erőszakosság vagy a mentális probléma. A legnagyobb kockázatot azoknál találták, mind az alacsony születési súlyra, mind a koraszülésre vonatkozóan, akiknek kizárólag a kamaszkorban, ám akkor többszörös nehézségei adódtak.


Gyakrabban dohányoztak terhesség alatt a korábban nehézséggel küzdő nők


"Azok a nők, akik gyerekkorukban nehézségekkel küzdöttek, nagyobb valószínűséggel dohányoznak a terhességük során" - írják a szerzők. "Gyakrabban szülnek kis súlyú újszülötteket, akik ráadásul koraszülöttként jönnek világa" - teszik hozzá.


A szerzők arra a következtetésre jutottak, hogy vannak kritikus időszakok a magasabb kockázat kialakulásának szempontjából, és az eltérő időpontban lévő hatások össze is adódhatnak.