A magassarkú, a vietnámi papucs, és a csizma is árthat a kismamáknak

Vágólapra másolva!
Lábaik egészségét veszélyeztetik azok a kismamák, akik a hírességeket utánozva magas sarkú cipőkbe bújnak - figyelmeztetett egy brit szakértő. Lorraine Jones, a Lábgyógyászok Társaságának szóvivője szerint a nők kényszerítve érzik magukat, hogy magas sarkút hordjanak, azonban nemcsak hosszútávú károsodást kockáztatnak, de bokaficamot is.
Vágólapra másolva!

A szakértő szerint a kismamáknak kerülniük kellene a többi nem megfelelően stabil lábbeli, többek között a vietnami papucs, a balettcipő és az lapos sarkú csizmák rendszeres viselését is. Ezer várandós megkérdezéséből kiderült, hogy kétharmaduk rendszeresen visel vietnami papucsot, egyharmaduk magas sarkút, felük balettcipőt, 30 százalékuk pedig csizmát.


"A terhesség alatti súlygyarapodás és hormonális változások jelentős hatással vannak a testre" - magyarázta Jones a Daily Mail újságírójának. "Az izmok és szalagok felpuhulnak és megnyúlnak a petefészek által termelt relaxin hormon miatt, ezért nagyobb a bokarándulás és a szalaghúzódás esélye. A magas sarkú cipők viselésekor megváltozik a testtartás, rövidülnek a lábszár izmai és nő a hátra és a térdekre nehezedő nyomás. A balettcipők, vietnami papucsok és Ugg csizmák sem megfelelő napi viselet egy kismama számára, mivel nem biztosítanak megfelelő támogatást az ízületek számára."


A felmérésből az is kiderült, hogy a várandósok körülbelül fele úgy érzi, muszáj lépést tartania a hírességek által diktált trendekkel, miközben tízből heten szenvedtek a terhesség során lábproblémáktól, például lábdagadástól és sarokfájdalomtól.


"A magazinokban látható híres kismamákat általában valamilyen eseményen fényképezik le" - mondta Jones. "Ezért ha úgy érezzük, utánoznunk kell őket, tegyünk mi is így: tartogassuk magas sarkúinkat a különleges alkalmakra, amikor nem viseljük őket sokáig, a mindennapokban pedig viseljünk kényelmes cipőket."


"A kismamák válasszanak kényelmes, kerek orrú, alacsony sarkú cipőket, amelyek alátámasztják a lábat és a bokát, továbbá megelőzik a hosszútávú károsodást" - tanácsolja Jones. "Ma már olyan sokféle cipő létezik, hogy mindenki megtalálhatja a neki tetsző divatos, de kényelmes és egészséges lábbelit."