Nemi élet a várandósság alatt

Vágólapra másolva!
A nőgyógyászati rendelések népszerű témája a terhesség alatti nemi élet. Szakértőnk szerint problémamentes terhesség esetén szeressük bátran egymást, a gyermekágy hat hetében úgy sem lesz rá energiánk.
Vágólapra másolva!

Ha nem vagyunk veszélyeztetett terhesek, a szex önmagában nem ártalmas. A magzat kiváló védelemben, biztonságosan fekszik az anyaméhben, a magzatvízben egy átlagos fizikai hatás semlegesítődik, eltompul. Természetesen ez csak zárt méhszájjal, megtartott nyakcsatornával és álló burokkal igaz - azaz problémamentes terhesség esetén.


A szerelemhormon nem indítja be a szülést


Tény azonban, hogy a szex okozhat méhösszehúzódásokat, ám ezek általában csak gyengék.


Hiába szabadul fel ugyanis orgazmus során oxitocin hormon a hölgyekben, a terhesség utolsó időszakát leszámítva a kismama érzékenysége alacsony rá, ráadásul a hormon gyorsan le is bomlik.


A kutatások szerint a spermában lévő prosztaglandin szintén segít a szüléshez közel a méhszáj érésében, de terhesség alatt ennek a szintje sem éri el veszélyes mértékű szintet.


A szülészorvosok szerint ezért ezek a vegyületek inkább segítenek a szülésre való felkészülésben, mint hogy kárt tennének. Sőt, vannak olyanok is, akik egyenes azt állítják, hogy a babára nézve az orgazmust kísérő kis testmozgás előnyös hatású.


Nyugtassuk meg tehát az apákat, egy normális aktus során nem tudnak ártani sem a magzatnak, sem az édesanyának.


A harmadik hónap után nő a vágy, fokozódik az élvezet ...


Terhesség során a kismama testileg és lelkileg is jelentős változásokon esik át - ezzel együtt a párok szexuális élete is megváltozik. A hormonális változások miatti kezdeti rosszullétek és émelygés megszűnésével a hölgyek szexuális vágya megnő.

Forrás: iStockphoto.com
Forrás: iStockphoto.com

Sok kismama érzi úgy, hogy szexuális élete jobb, mint korábban bármikor. Ennek az az oka, hogy a megváltozott hormonháztartás érzékenyebbé tesz, fokozza a nemi vágyat, és erőteljesebbé válik a szexuális kielégülés akarása. A másik ok az altesti vérbőség. Így a hormonális változások miatt a várandós nő sokszor nem csak intenzívebben kívánja a testi együttlétet, hanem a vérbőség miatt sokkal erőteljesebb gyönyört is képes átélni.


Sajnos vannak olyan kismamák is, akikben gátlások alakulnak ki megváltozott alakjuk miatt, nem érzik elég kívánatosnak és nőiesnek magukat. Ezért nem is tudnak kellően ellazulni, ami pedig meggátolja őket az orgazmus átélésében.


Bizonyos esetekben valóban csak "orvosi utasításra"


A szüléshez közeledve aztán egyre fokozódik az érzékenység az orgazmus kiváltotta oxitocinra illetve az ondó prosztagalndin-tartalmára. Ha elérkezett a szülés ideje, egy jól sikerült aktus segíthet a szülés beindításában illetve a méhszájérlelésben is.


Sajnos előfordul azonban, hogy a terhesség kilenc hónapja alatt teljesen tartózkodni kell a nemi élettől. A szakorvos ezt általában bármilyen ok miatt fellépő veszélyeztetett terhesség esetén tanácsolja. Rendellenes helyen, úgynevezett elölfekvő lepény esetén sem szabad szexelni, mert ilyenkor már az apró méhösszehúzódások is vérzéshez vezethetnek. Ez utóbbi tünet esetén egyébként sem javasolt a szeretkezés, csakúgy mint bármilyen hüvelyi fertőzés vagy a férfipartner nemi úton átvihető betegsége esetén sem.


Nem szabad szerelmeskedni úgynevezett fenyegető vetélés illetve fenyegető koraszülés esetén sem, ilyenkor ugyanis kisebb ingerek is kiválthatják a nem kívánt eseményeket. Ugyancsak vissza kell fogni magunkat, ha elfolyt a magzatvíz, de a szülés még nem indult be. Ebben az esetben nagy a felszálló fertőzések veszélye - célszerű azonnal a kezelőorvoshoz fordulni, ha ez történik.


Optimális, békés terhesség esetén azonban bátran szeressük egymást, mert a gyermekágy hat hetében úgy sem jut sem energia, sem lehetőség a nemi élet gyakorlására.


Dr. Lőrincz Ildikó, szülész-nőgyógyász szakorvos