Többnyire a bal oldalon alakul ki a terheseknél trombózis

Vágólapra másolva!
A mélyvénás trombózis (MVT) a terhes betegeknél nagyobb eséllyel jelenhet meg a bal oldalon, különösen a bal lábban, írja a CMAJ (Canadian Medical Association Journal - A kanadai Orvostársaság Folyóirata) áttekintő cikkében.
Vágólapra másolva!

"A nem állapotos betegeknél a MVT, vagyis a vérrög leggyakrabban a lábszár ereiben alakul ki" - írja a tanulmányban dr. Wee-Shian Chan, a kanadai Women's College Kórház orvosa és munkatársai. "A vizsgálat során arra voltunk kíváncsiak, hogy ez a terhesek esetében is így van-e."


A szerzők 1098, trombózissal kapcsolatos tanulmány adatait elemezték át, hogy alaposabb képet kapjanak a témában korábban készült kutatásokból. Meglepetésükre csak hat darab foglalkozott részlegesen a terhes nőknél kialakuló trombózissal. Ezekből az derült ki, hogy a bal oldali MVT és a proximális (a szívhez közelebb eső) MVT egyaránt gyakori a terhes nőknél.


A szerzők összefoglalták, hogy amíg nem állnak rendelkezésre megfelelő prospektív vizsgálatok terhes betegeken, addig bölcsebb dolog rutinszerűen vizsgálni az iliofemorális (a csípőcsont és combcsont területhez tartozó) vénarendszert, ha egy terhes betegnél mélyvénás trombózis kialakulása merül fel.


A kapcsolódó kommentárban Dr. Ristaa Kajaa, a Turku Egyetem orvosprofesszora arról ír, hogy a témával kapcsolatos kis számú idevágó vizsgálat ellenére a tanulmány eredményei azt sugallják, hogy a mélyvénás trombózis anatómiai elhelyezkedése az állapotos és nem állapotos nőknél különbözhet. A professzor azt is kiemelte, hogy az elszigetelt, szívhez közelebb eső MVT megnövekedett előfordulása, mely a tanulmányban megfigyelhető volt, klinikailag fontos, a tüdőembólia kialakulásának magas kockázata miatt.