Gyógyszerek, kémiai anyagok a terhességben

Vágólapra másolva!
Terhesség alatt sok kismama fél gyógyszert szedni betegség miatt vagy csak megelőzésből. Pedig általában sokkal többet ártunk azzal, ha eltekintünk a piruláktól. Alkalomszerűen adagolva, a mennyiségi korlátokat betartva a legtöbb gyógyszer nem ártalmas sem a babára, sem a kismamára. Más, nem gyógyszerekben előforduló kémiai anyagok sokkal nagyobb gondokat okozhatnak.
Vágólapra másolva!

Természetesen gyógyszert azért csak feltétlenül indokolt esetben alkalmazz. Végső soron ugyanis teljes biztonsággal egyetlen gyógyszerről sem lehet kijelenteni, hogy bizonyos körülmények között nem okozhat magzati károsodást. Éppen ezért a terhesség első tizenkét hetében, amikor a leginkább sérülékeny a magzat, lehetőleg teljesen kerüld az alkalmazásukat.


Kúráld magad természetes módon!


Ha "csak" megfáztál, érdemes a természetes gyógymódok közül választani. A homeopátiás szerek vagy a hagyományos gyógymódok, például gyógyteák, citrom, méz egyaránt segítségünkre lehetnek mindaddig, míg be nem lázasodunk.


Soha ne alkalmazzunk vízhajtót, még vízhajtó hatású teát sem pocakosan, és óvakodjunk a drasztikus hashajtástól is: inkább növeljük táplálékunk rosttartalmát, vagy igyunk egyébként is egészséges halolajat.


Vannak biztonságos gyógyszerek...


Számos kellemetlen terhességi tünet ellen létezik hatékony, a babát nem veszélyeztető tabletta illetve kenőcs.


Aranyérre például többféle kenőcs is forgalomban van, melyeket a kismamák is nyugodtan használhatnak, de a gyakori gyomorégés ellen is van hatásos, - a magzatra egyáltalán nem káros -, szer.


Az antibiotikumoktól sem kell feltétlenül megijedni, de mielőtt bármilyen komolyabb szert beszednénk, feltétlenül konzultáljunk orvosunkkal.


...de van, amikor abortuszra van szükség


Igen kisszámú gyógyszer alkalmazása esetén viszont indokolt a terhességet megszakítatni. Ilyenek például a férfi nemi hormonok, egyes daganat terápiában alkalmazott gyógyszerek, az epilepszia kezelésére használt gyógyszerek egy része, a vérhígítók bizonyos csoportja, a nagy adagban alkalmazott A vitamin, vagy egyes gyulladásgátlók. Ha ilyen szerre van szüksége egy nem terhes nőnek, célszerű megfelelő fogamzásgátlásról gondoskodni, elkerülve ezáltal, hogy fel nem ismert terhesség idején szedje a gyógyszereket.


Nem gyógyszerek, mégis veszélyesek


Napi egy adag feketekávé elfogyasztható, de nagyobb mennyiségű koffein bevitele a magzatban nemkívánatos mellékhatásokat fejthet ki, például befolyásolja szívfrekvenciáját. Szintén kerülendőek a fekete és egyéb élénkítő hatású teák, üdítők.


Nem lehet eleget hangsúlyozni a dohányzás magzati fejlődést gátló hatását. A nikotin érösszehúzódást okoz, emiatt csökken a lepényi keringés. A cigarettafogyasztással arányos a magzati sorvadás valószínűsége és súlyossága, a kockázat nullára csökkentése érdekében ajánlott a dohányzás mellőzése teljes mértékben.


Az alkoholfogyasztás is magzati rendellenességeket okozhat, a leggyakoribbak a szív és vesefejlődési rendellenességek, a nemi szervek elváltozásai, arcfejlődési problémák valamint testi és szellemi visszamaradottság. Napi 20 grammnál több alkohol igen nagy valószínűséggel magzati ártalomhoz vezet. (1,5 deciliter borban mintegy 10 gramm található). Alkohol szempontjából sincs biztonságos mennyiség, teljességgel kerülendő.


Sajnos egyre gyakoribb a terhesség alatti kábítószer-használat is. Körükben gyakoribb a vetélés, koraszülés, növekedésbeli elmaradás és lepényleválás is. Az elvonási tünetek kialakulnak az újszülött csecsemőben is, de a halláskárosodás, a hirtelen csecsemőhalál, valamint a viselkedési zavarok és idegrendszeri tünetek is gyakrabban fordulnak elő a kábítószer-fogyasztó anyák babáinál.


A kábítószeres terheseket a szakemberek megfelelő szakintézetben irányítják, ahol a drog fokozatos elhagyása mellett mind az anyát, mind a magzatot szigorú ellenőrzés alá vetik. Injekciós drogélvezők ezen felül helyi és általános fertőzéseknek teszik ki magukat, mint például a tűszúrás helyén kialakuló tályogok, a nemi betegségek, a hepatitis és az AIDS.


Jód, vas, kalcium - kell a babának is


Érdemes odafigyelni a sófogyasztásra is, túlzásba esni nem ajánlatos. A szakemberek napi 2-3 gramm sót a javasolnak, a túl szigorú sómegszorítás viszont a terhesség idején sem szükséges.


Hazánk lakosságának 80 százaléka jódhiányos, ezért fokozott figyelmet kell fordítani a napi 200 mikrogramm jódszükséglet biztosítására.


A magzati vasraktárak a terhesség utolsó 10 hetében telnek meg, ezért ebben az időszakban különösen érdemes a várandós vasbevitelére figyelemmel lenni. Vegetáriánus várandós nők étrendjében ügyelni kell a fehérje-, vas- és kalciumbevitelre. Közöttük B12-vitamin hiányos állapot illetve a vérszegénység gyakrabban fordul elő.


A folyadékfogyasztás korlátozása terhességben nem indokolt. Javasolt minél több tejet, és vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag zöldség és gyümölcsleveket fogyasztani.


Dr. Lőrincz Ildikó, szülész-nőgyógyász