Fiút akarsz? Egyél zsírosat a terhesség elején

Vágólapra másolva!
A fogantatás körül és terhességük elején rendszeresen reggeliző és magas zsírtartalmú ételeket fogyasztó nőknek egy új kutatás szerint gyakrabban születik fiuk. A zsírszegény étrend hosszú éhezésekkel tarkítva ezzel szemben a lányoknak kedvez.
Vágólapra másolva!

Az eredmények alátámasztják azt a népi babonát, miszerint aki fiút szeretne, annak szalonnát kell ennie. "A kalóriában gazdag étrendek a fiúk születésének valószínűségét növelik, míg alacsony kalóriabevitel esetén ez épp ellenkezőleg van" - magyarázta Dr. Cheryl Rosenfeld, a Missouri Egyetem kutatója.

"Egerek és emberek esetében a fogantatás környékén és koraterhességben a csökkent kalóriabevitel és a nem optimális étrend a lányoknak kedvez, valószínűleg azért, mert a fiúmagzatok szelektív vetélésen esnek át, mivel ők sérülékenyebbek" - folytatta a kutatónő.

A tudósok magas zsír- és szénhidráttartalmú, illetve kalóriaszegény étrenden tartott vemhes egerekből származó méhlepények génjeit elemezték és azt találták, hogy valamennyi étrend különböző hatást gyakorolt a normál, szójabab-alapú étrenden tartott kontrollcsoporthoz képest. A nemek arányának változása mellett a leánymagzatok sokkal érzékenyebbek voltak az anya étrendjére és génjeik nagyobb valószínűséggel módosultak.

12 nap elteltével - mely az állatok vemhességének félideje - körülbelül kétezer génben történt változás, többek között a veseműködést és a szaglást szabályozó génekben is. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy az egerek méhlepénye "alkalmazkodik az anya étrendjéhez", különösen leánymagzatok esetében.

A Proceedings of the National Academy of Sciences folyóiratban megjelent tanulmány egy két évvel ezelőtti vizsgálatot követ, amelyben azt vizsgálták, befolyásolja-e az anya fogantatás körüli étrendje a baba nemét. A rendszeres reggeli és a kalóriadús étkezések megnövelik a fiúszülés esélyét, míg alacsonyabb energiabevitel mellett lány a valószínűbb.

A kutatás szerint a fogantatás idején a magasabb kalóriabevitel a fiúk felé tolja el a nemek arányát (20 szülésből 10 helyett 11 fiú). A fiúknál és lányoknál később más-más az egyes betegségek kockázata, ez valószínűleg az anya terhesség alatti étrendjére és testének állapotára vezethető vissza. Például az elhízott anyák fiai nagyobb valószínűséggel lesznek maguk is elhízottak és cukorbetegek, mint a lánygyermekek, hiába nincs különbség a születési súlyban.

A kutatók hozzátették: "Hogy miért kedvez a magas zsír- és alacsony szénhidráttartalmú étrend a fiúmagzatoknak, a fordítottja pedig a lányoknak, továbbra sem ismert. A hatás a kalóriabeviteltől függött: minél többet evett az anya, annál valószínűbb volt, hogy fia születik. A fiús anyák étrendje nagyobb valószínűséggel volt tápanyagokban, így káliumban, kalciumban, C, E és B12 vitaminban gazdag, továbbá ők gyakrabban fogyasztottak gabonaféléket reggelire."

A fejlett országokban az elmúlt 40 évben évente körülbelül eggyel csökkent a fiúk aránya minden 1000 élveszületésre számolva. Ennek oka az lehet, hogy a nők többek között gyakrabban fogyasztanak alacsonyabb kalóriatartalmú ételeket és hagyják ki a reggelit.