Rendkívüli teherbeesés kemoterápia után

Vágólapra másolva!
A világon elsőként egy dán nő két gyereknek is életet adott azután, hogy helyreállították termékenységét. A fiatal nőnél miután rákot diagnosztizáltak, eltávolították petefészek-szövetét, lefagyasztották, majd rákkezelése után kiolvasztották és visszaültették.
Vágólapra másolva!

A dán anya példája reményt ad azon fiatal nőknek, akiknek a gyermekvállalási esélyeit egy, a termékeny életéveikben végzett rákkezelés jelentősen csökkenti.


A dániai Odenséből származó Stinne Holm Bergholdtnál 2004-ben, 27 éves korában diagnosztizálták a rák egyik fajtáját, a Ewing-szarkómát. A kemoterápia megkezdése előtt jobb petefészkének egy részét eltávolították és lefagyasztották. Bal petefészkét már néhány évvel korábban eltávolították, mert jóindulatú cisztát találtak rajta.


A kemoterápiás kezelés sikeres volt, de amint az ilyen kezelésekkor gyakran előfordul, a gyógyszerek elindították a menopauzát.


2005 decemberében viszont hat vékony petefészek-szövet csíkot ültettek vissza a fiatal nő megmaradt jobb petefészkébe, melyek normális működésbe kezdtek - számolt be a napokban az Európai Humán Reprodukciós és Embriológiai Társaság (ESHRE) a Human Reproduction című szakfolyóiratában.


Két gyermek kemoterápia után


Egy petesejt-termelés stimulálására szolgáló rövid hormonkezelés után Bergholdt teherbe esett, és 2007 februárjában megszületett első lánya, Aviaja. 2008-ban visszatért a termékenységi klinikára, és in-vitro megtermékenyítést kért, hogy újra teherbe eshessen. A terhességi teszt azonban azt mutatta, hogy természetes úton már teherbe esett, és 2008 szeptemberében életet adott második lányának, Luccának.


Rajtuk kívül még hét csecsemő született a világon az úgynevezett krioprezervációs technika segítségével, de a dán nő az egyetlen, akit két gyermek szüléséhez is hozzásegített az eljárás.


Ma már védekeznie is kell a dán párnak


"Az eredmények alátámasztják, hogy a petefészek-szövet krioprezervációja a termékenység megőrzésének hatásos módja, és érdemes támogatni a technikát a klinikai eljárásokban olyan lányok és fiatal nők esetében, akik petefészküket veszélyeztető kezelésnek vetik alá magukat" - nyilatkozta Bergholdt orvosa, Claus Yding Andersen, a koppenhágai Egyetemi Kórház professzora. Andersen azt is hozzátette, hogy Bergholdtnak még "védekező intézkedéseket" is kell tennie annak érdekében, hogy jelen pillanatban elkerülje a teherbe esést.


Sajtótájékoztatóján Bergholdt csodaként írta le a vele történteket. "Amikor először megtudtam, hogy terhes vagyok, természetesen nagyon boldog és izgatott lettem, ugyanakkor aggódtam és kétségek is gyötörtek: nehezen tudtam elhinni, hogy a szervezetem újra működik" - mondta. "A második alkalom óriási meglepetés volt, hiszen azt hittük, hogy megint segítségre lesz szükségünk, mint az első gyermekünknél."