Felgyorsítják az öregedést a szénsavas üdítők

Vágólapra másolva!
Még egy ok, hogy leszokjunk az üdítőitalokról: a FASEB Journal folyóiratban megjelent tanulmány kimutatta, hogy az üdítőkben és a feldolgozott élelmiszerekben megtalálható foszfátok felgyorsítják az öregedést és megnövelik az azzal járó szövődmények súlyosságát és gyakoriságát, például a krónikus vesebetegséget és az érelmeszesedést, továbbá izom- és bőrsorvadást okoznak.
Vágólapra másolva!

"Az embereknek egészséges étrendre van szükségük, a hosszú és egészséges élet szempontjából pedig meg kell tartani a foszfátok egyensúlyát" - mondta el Dr. M. Shawkat Razzaque, a Harvard Egyetem kutatója. Razzaque és munkatársai három csoport egéren vizsgálta a magas foszfátszint hatásait.


Az első csoport egereinél hiányzott a klotho elnevezésű gén, ennek hatására foszfátszintjük jelentősen megemelkedett. Ezek az állatok 8-15 hét alatt elpusztultak. A második csoportban a klotho gén mellett egy másik gén (NaPi2a) is hiányzott, mely hiányában a foszfátszint csökken - ezek az egerek 20 hétig maradtak életben, míg a harmadik csoportban mindkét gén hiánya mellett az állatokat magas foszfáttartalmú étrenden tartották, ezek 15 hét alatt pusztultak el. Ez azt sugallja, hogy a foszfát mérgező hatású az egerekre nézve és ez valószínűleg más emlősökben, így az emberben is így van.


"Világszerte számos ember üdítőitalok fogyasztásával visz be koffeint, azonban ezzel foszfátot is fogyasztanak" - nyilatkozta Dr. Gerald Weissmann, a folyóirat főszerkesztője. "A kutatási eredmények arra utalnak, hogy a foszfátegyensúly befolyásolja az öregedési folyamatot, így ne vigyük túlzásba a gyorskaják fogyasztását."