Vágólapra másolva!
"A tej még a legbágyadtabb férfit is felpörgeti"- az emberek nyolcvan százaléka az ötvenes évek óta hisz ebben - s a tej még ma is az egyik legnépszerűbb alap élelmiszerünk.
Vágólapra másolva!

A tej és egyik összetevője, a tejcukor számos élelmiszerben fellelhető: a vajban, szalámiban, édességekben, kenyérben, még a zacskós levesben is, kedvelt édesítőszere a készételeknek. Különös módon, bár a tehéntej alapvető építőeleme a laktóz, rengeteg ember érzékeny rá szerte a világon. Ez a tejcukorérzékenység egyre több embert kényszerít a szójatej fogyasztására. De vajon melyik tejnek vannak kedvezőbb egészségügyi hatásai?

Érvek a tehéntej mellett


- Semmilyen más élelmiszer nem tartalmaz annyi kalciumot, mint a tej és az egyéb tejtermékek. Ez építi fel és tartja meg a csontok és a fogak épségét.


- Hasonlóképp magas protein, B vitamincsoport, folsav, jód, magnézium, cink, és A-D-E vitamin tartalma. Fehérje összetétele olyan optimális, hogy abból akár az emberi test fehérjekészlete is felépíthető lenne. Ez az anyagcserénknek és az izomépítésnek fontos. Sűrűsége folytán nem innivalóként, hanem ételként szolgál.


- A zsírszegény tej nem hizlal.



Feldolgozásbeli különbségek


A még feldolgozatlan tejet nyerstejnek nevezik, ez tartalmazza a legtöbb vitamint. Csak rövid ideig áll el, és magas a bakteriális szennyezettség kockázata - csecsemőknek, terhes nőknek és idősebb embereknek éppen ezért nem ajánlott a fogyasztása. A magas hőfokon kezelt tartóstejről azoban jó tudni, hogy még feldolgozás után is tartalmazza a vitaminok nyolcvan százalékát.


Biotej esetében biztosak lehettünk abban, hogy az állatokat nem kezelték antibiotikummal. Ezen kívül, mivel többet is legelnek, kevesebb mesterséges táplálék kiegészítővel dúsítják étkezésüket. Ennek eredménye a magasabb számú linolsav raktározásban jelenik meg, ami érvédő hatással is bír.


Érvek a szójatej mellett:


- Magasabb fehérje, és kevesebb zsírtartalom (két százalék).
- Nem tartalmaz koleszterint.
- A szójatej teljesen vegetáriánus, nem tartalmaz állati összetevőket.
- Alternatív lehetőségként szolgál olyan emberek részére, akik laktóz érzékenyek.


Így állítják elő a szójatejet


A szójababot beáztatják, megdarálják és felforralják. A masszát ezután kisajtolják, és ez a folyadék lesz a szójatej.


A szója is kiválthat allergiát


Aki a nyírfapollenre allergiás, nagy eséllyel számíthat a szójára is, mert fehérjeszerkezetük felépítése hasonló. Nem teljesen érthető, hogyan is hat a magas koncentráltságú fitoösztrogén, más szóval a növényi hormon. Gyakorta halljuk, hogy a szójafogyasztást főleg a változókor idejére ajánlott. Azonban tudományosan még nem lett igazolva, hogy valóban enyhíti a hőhullámok és álmatlanság panaszait.

A bio tehéntej vitamin- és ásványi anyag dúsabb, mint a szójatej. A szójabab tejjé alakítása kevésbé természetes folyamat, ami jó pár értékes tulajdonságától megfosztja. Mégis annak, aki laktóz-érzékeny, ez lehet a legjobb alternatíva.

Laktóz-érzékenység

A tehéntej természetes állapotában tartalmazza a laktózt. A laktáz enzim felel a bélben a tejcukor lebontásáért és beépítéséért. Ha ezt nem tartalmazza a szervezet, a megemésztetlen tejcukor gyulladást eredményez. A világos bőrű európaiak és észak-amerikaiak legtöbbször rendelkeznek a kellő laktáz mennyiséggel. Ez abból ered, hogy az állattenyésztéssel foglalkozó elődeink szervezete az évezredek során hozzászokott a tej fogyasztásához.

Tünetek

Folyamatos puffadás, hasfájás, hasmenés: ezek a tejcukor érzékenység tünetei. Az orvosnál ez viszonylag könnyen kideríthető egy egyszerű légzés, vagy egy speciális vércukorvizsgálat során. Mindkét vizsgálat előtt laktózt kell a szervezetbe juttatni, így vizsgálják majd testünk reakcióit.

Végleg le kell így mondani a tejtermékekről?

Nem feltétlenül kell lemondani a tejről még akkor sem, ha bizonyított a laktóz érzékenység. A hiányzó laktáz enzim gyógyszerkészítménnyel is pótolható. Ezen felül temérdek laktózmentes tejtermék kapható a boltokban. A kevés mennyiségű tejcukorbevitelt még tolerál a bélrendszer. A sajt, a joghurt és a vaj lényegesen tolerálhatóbbak, mint a tiszta tej.