Szükségtelen táplálékkiegészítők - Lerántjuk a leplet a vitamin tablettákról

Vágólapra másolva!
Ki nem tenne meg bármit az egészségért? Főleg, ha az eljárás gyors és hatékony. A vitaminkapszulák a gyógyszertárak, drogériák, élelmiszerboltok, és gyógyszertárak polcairól csalogatnak minket. Bár több milliárd eurónyi táplálék kiegészítőt forgalmaznak, egészségtani hatásuk sokszor kétségbe vonható, akár káros is lehet.
Vágólapra másolva!

Az emberek egyre több pénzt adnak ki vitaminokra, ásványi anyagokra vagy növénykivonatokra, hogy magukkal jót tehessenek.


Mit tesznek a kapszulás vitaminok?


Az ötlet, hogy testünk tápanyaghiányait pótoljuk, alapvetően jó gondolat. Testünk jelzi, ha hiányt szenved valamiben. A táplálékkiegészítők feladata az lenne, hogy a legfontosabb tápanyagokat szállítsák anélkül, hogy megennénk az adott ételt, ami tartalmazná. Az eltérés a szervezet számára mégis jelentős. Míg ezek a pótszerek a testet csak egyoldalúan látják el, a természetben ez másképp történik. Az egészséges táplálkozás titka a különböző tápanyagok együtt játékában keresendő, a gyümölcsökben, zöldségekben, és a húsokban. Ezért kételkednek annyira a táplálékszakemberek a különálló vitamintípusok hatékonyságában.


A laborban kitűnően működik


Természetesen léteznek tanulmányok, amelyek ezen különálló vitamin és ásványi anyagok egészségmegóvó hatásait alátámasztják. Kétségtelen, hogy ez igazoltan így is történt, de csak a laborban, sehol máshol. A tudományból hiányzik annak a lehetősége, hogy egy vitamint az élő szervezeten keresztül követhessünk végig, a nyelvtől egészen a célcellákig. A probléma forrása, hogy az ember élettani rendszere annyira bonyolult, hogy a benne lezajló egészségtani hatásokat képtelenség különálló hatóanyagokra visszavezetni.


Az orvosok kongatják a harangot


A tápanyagkiegészítők szabadon állnak rendelkezésünkre, így nem is ellenőrzik őket, mint más gyógyszereket. A szennyeződés veszélye így igen magas. Néhány termék nyomokban más gyógyszerek maradványait is tartalmazta. Sokszor például ugyanazt a feltöltő gépet használják előállításukhoz. A gasztroenterológusok (gyomor, bél és egyéb emésztőszerv specialisták) már régóta óva intenek minket a kiegészítő tabletták gondatlan szedésétől. Néhány páciensnél már felmerült a gyanú, hogy májkárosodásuk emiatt alakulhatott ki.


Inkább mondjunk le a kiegészítő vitamin-, és ásványi anyagokról?


A probléma abban rejlik, hogy vásárlóként nehezen lehet az egészséges és a veszélyes készítmények közt különbséget tenni. Szükséges lenne egy orvos véleményét is kikérni vagy teljesen hanyagolni szedésüket. Még pénzt is spórolhatunk ezzel. Kevés embernek van szedésükre valóban szüksége. A veszélyeztetett csoportokba terhes nők, szoptatós anyák, gyerekek, vegetáriánusok, idős és beteg emberek tartoznak, és számukra speciálisan kifejlesztett termékek is rendelkezésre állnak, amit akár még a betegbiztosító is fizet.


A legjobb recept: változatos étrend


Az egysíkú táplálkozás kedvezőtlen, mert a teljes zsírsejt cserét összezavarják. A legkedvezőbb a kiegyensúlyozott, változatos étrend, javarészt növényi hozzávalókkal dúsítva, tartalmazva a kenyérféléket is. Biokémiánk, mely évezredek alatt alakította ki jelenlegi formáját, ehhez a táplálkozási formához igazodott leginkább.


Vigyázzunk az alábbi készítményekkel:


A vitamin: Szedése émelygéshez, fejfájáshoz, hajhulláshoz vezethet. Tartós szedése súlyosan károsítja a vesét.


D, E és K vitamin: Eredetileg ezek a vitaminok antioxidánsként és szabadgyökként szolgáltak, de túladagolásuk gátolja a sejtvédelmet.


B6, C-vitamin: Ezekből a napi szükséglet már így is túlzott, szerencsére nem káros, mert egyszerűen csak kiválasztódnak a szervezetből.


Orbáncfű kapszula: Hatásos ellenszere a gyöngébb lefolyású depressziónak, de csak ha az orvos javasolja. Adagolásukkal mégis csínján bánjunk, mert ezek a természetes, ám magasan koncentrált összetevők egyre több emberből váltanak ki allergiás reakciót.


Májvédő készítmények: Rengeteg ilyen szerbe botlunk, mégis óvatosan, néhányuk nem védi, éppen hogy károsítja a májat.


Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!