Emelkedik a gyerekek körében is a refluxosok száma

Vágólapra másolva!
A túlsúly gyakran okoz refluxot, így nem meglepő, hogy az elhízott gyerekek számával párhuzamosan növekszik a refluxosok aránya is.
Vágólapra másolva!

Egyre több az elhízott gyerek itthon is, részben az egészségtelen táplálkozás, részben pedig a mozgásszegény életmód miatt. A kaliforniai Kaiser Permanente kutatói szerint a túlsúlyos gyermekek gyakrabban szenvednek gyomor-nyelőcső refluxban, mint normál testsúlyú társaik. Kutatások szerint az iskolások körében ráadásul egyéb étkezési zavar, mint például a bulémia vagy az anorexia is kiváltó ok lehet.


A szélsőségesen elhízott gyermekek esetében negyven százalékkal, a mérsékelten elhízottak körében pedig harminc százalékkal nagyobb a GERD (gaszto-özofageális reflux betegség) kockázata, mint a normális testsúlyú társaiknál.


A reflux rontja az életminőséget


A reflux során a gyomorból a nyelőcsőbe visszaáramló gyomorsav - amellett, hogy kellemetlen - súlyos betegségeket is okozhat. Gyulladást válthat ki a gégében, szűkítve a légutakat, ami pedig makacs köhögést vagy akár súlyos esetben asztmát is eredményezhet. Előidézhet továbbá krónikus gyomorégést, hányingert is.


"Eddig is tudtuk, hogy a gyermekkori elhízás számos súlyos betegség, mint például diabétesz, szív-érrendszeri kórok, valamint a rák megnövekedett kockázatával jár, most pedig kiderült, hogy a listát kiegészíthetjük egy újabb betegséggel" - állítja Corinna Koebnick, a kutatás vezetője. "A reflux betegség kialakulásának okait ugyan egyelőre nem ismerjük pontosan, de úgy tűnik, az elhízás közéjük tartozik." Koebnick prognózisa szerint a gyermekkori elhízás járványszerű terjedésével a reflux világszerte egyre komolyabb problémát okoz majd a jövőben.