A szénsav becsapja az ízlelőbimbókat

Vágólapra másolva!
Amikor üdítőt iszol, eszedbe sem jut, hogy a málnás italod valójában fűszeres, de a nyelved tisztában van ezzel - állítja egy új tanulmány.
Vágólapra másolva!

A szénsavas üdítőkben található szén-dioxid ugyanazokat a fájdalomreceptorokat ingerli az orrüregben, mint a mustár vagy a torma, bár kisebb intenzitással, mondják a Dál-Kaliforniai Egyetem kutatói.


"A szénsavtartalom két különböző érzetet kelt" - magyarázta Emily Liman, az egyetem docense, a vizsgálat vezetője egy sajtóközleményben. "Egyrészt savanyú, másrészt égő érzést okoz."


A Science folyóiratban 2009-ben megjelent egyik tanulmány szerint a szénsav becsapja a nyelv savanyú érzést érzékelő ízlelőbimbóit. "Valamennyien éreztük már azt a bizsergető érzést, amelyet a túl gyorsan megivott szénsavas üdítő okozott" - mondta Liman.


A kutatók azokat a sejteket keresték, amelyek a szénsavas üdítők fogyasztása során tapasztalt fájdalomérzésért felelősek. Szénsavas sóoldatot töltöttek az orrból és a szájból származó sejtek tenyészetére és azt találták, hogy a szénsav csak azokat a sejteket tudta aktiválni, amelyekben kifejeződött a TRPA1 gén, vagyis rendelkeztek általános fájdalomreceptorral. "A szén-dioxidot érzékelő sejtek ugyanazok, mint amelyek a mustárra is reagálnak" - jegyezte meg Liman.


A kutatók a kísérleteket egereken is elvégezték és kiderült, hogy a TRPA1 génnel nem rendelkező állatok jelentősen gyengébben válaszoltak a szén-dioxidra, míg a gén birtokában a válasz kifejezettebbé vált.