A reflux szívritmuszavart is okozhat

Vágólapra másolva!
Létezik néhány tünet, amely alaposan megzavarhatja a pontos diagnózis felállítását a refluxos betegek esetében és gyakran hosszadalmas vizsgálatok után derül csak ki, hogy a panaszokért a reflux a felelős. Ilyen, az orvosok által nyelőcsőn kívüli tünetnek nevezett panasz lehet a "nem szív-eredetű mellkasi fájdalom", sőt a szívritmus zavar is.
Vágólapra másolva!

Felmérések szerint a hazai lakosság mintegy 30 százaléka szenved refluxos panaszoktól (a gyomorszáj nem zár rendesen és a gyomorsav visszafolyik a nyelőcsőbe), amelyek többnyire az orvos és beteg által is nagy biztonsággal felismerhetőek, azonosíthatóak. A tipikus tünetek közé tartozik például a gyomorégés, az úgynevezett "savas felböfögés".


Gyomorégés során a betegek gyakran a szegycsont mögött éreznek fájdalmat, amit ugyan a gyomorsav marása okoz, mégis az érzés szinte a megtévesztésig hasonlít a szív koszorúsér szűküket okozta fájdalomhoz. Az "elszabadult" gyomorsav, a túlevéstől feszülő gyomor szívritmuszavart is kiválthat. Panaszaikkal a betegek először kardiológushoz fordulnak és csak az alapos kivizsgálás után derül ki a valódi probléma.


"Mivel a nyelőcsőnek és a szívnek közös az idegi szabályozása, a visszaáramló gyomorsav közvetve a szív működését is megzavarhatja. Egészséges szív esetében ezek az inkább lökésszerű reflexes ritmuszavarok és többnyire veszélytelenek" - mondta el Dr. Zámolyi Károly kardiológus.


A kardiológián egy 24 órás monitoros vizsgálattal szűrik ki a refluxos tüneteket. A rögzített adatokból ugyanis megfigyelhető, hogy a ritmuszavar étkezések után illetve az esti órákban jelentkezik egy-egy kiadósabb vacsora után. "Ezekben az esetekben a beteget gasztroenterológushoz irányítjuk tovább, hiszen a szívük egészséges."


A tünetek tehát inkább kellemetlenek, mint veszélyesek, mégis a háziorvosok figyelmét gyakran eltereli a refluxról, és csak hosszas vizsgálódás után derül ki, mi is a beteg problémája.


A gyógyszeres kezelésen kívül nem árt néhány tippet megfogadni: soha ne együk pukkadásig tele magunkat, inkább a gyakori, kisebb étkezésekre álljunk át. Este csak keveset és lehetőleg száraz ételt együnk. Ne igyunk szénsavas italokat, erősen savasítanak és a szénsav feszíti a gyomrot is. Kerüljük a zsíros, erősen fűszeres ételeket, az édességeket és a cukrot is.