A gyomorégés komoly betegség jele lehet

Vágólapra másolva!
Gyomorégés akkor jelentkezik, amikor a gyomortartalom és a gyomorsav regurgitál (visszacsorog) a nyelőcsőbe. A savas reflux kezeletlenül torokszűkületet vagy akár még rákot is okozhat.
Vágólapra másolva!

A gyomorégés gyakran nem csak egy kellemetlen érzés, hanem egy komoly problémának, a gasztroeosophagealis reflux betegségnek (GERD) lehet a jele. A GERD tünetei emelett az égő mellkasi fájdalom, keserű vagy savanyú folyadék felöklendezése, nyelési nehézségek és a túlzott torokköszörülés.

Kezeletlenül a fennálló gyomorégés/GERD tünetei olyan súlyos szövődményekhez vezethetnek, mint a nyelőcsőszűkület vagy egy rákmegelőző állapot, a Barett szindróma. Ritka esetekben még rák is kialakulhat. A terhesség fokozhatja a tüneteinek kockázatát.


Tippek, hogyan enyhítjetjük a gyomégéses tüneteket:


Kisebb fogások fogyasztása, a testsúly karbantartása, a szűk ruhák, a nagy súlyok emelésének és önmagunk megerőltetésének elkerülése által csökkenthetjük a gyomorégést.


Ne feküdjünk le közvetlenül étkezés után, mert ez megkönnyíti a gyomortartalmak - beleértve a gyomorsavat is - visszakerülését a nyelőcsőbe. Lefekvés előtt 3-4 órával már ne együnk semmit.


Kerüljünk mindent, ami gyomorégést válthat ki: dohányzás, koffein, csokoládé, borsmenta, zsíros és fűszeres ételek, paradicsom szószok.


A ritkábban előforduló gyomorégéseket savlekötőkkel, H2 blokkolókkal vagy protonpumpa gátlókkal lehet kezelni.