Vágólapra másolva!
Szakemberek azt ajánlják, hogy ha otthoni mozizás közben pattogatott kukoricát szeretnénk majszolni, válasszuk a forró levegővel működő pattogatottkukorica-készítő gépeket, vagy készítsük szívbarát zsíradék segítségével a tűzhelyen, mivel a mikrós kukorica veszélyes lehet.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerellenőrző Hivatala (FDA) nemrégiben kiadott jelentésében az áll, hogy a mikohullámú sütőben elkészítendő pattogatott kukoricás zacskók belsejében található egy olyan anyag, az úgynevezett perfluorooktán, amelyet a Környezetvédelmi Ügynökség (EPA) "valószínűleg rákkeltőként" azonosított. Egy másik vizsgálat során azt találták, hogy a vegyületből kivonható egyik sav állatokban rákkeltő hatású, emberben pedig "valószínűleg rákkeltő".


A mikrós pattogatott kukoricában leselkedő másik veszély a diacetil, amely a vajas ízért felelős mesterséges ízanyag. A szakszóval bronchiolitis obliteransnak nevezett légzőszervi betegséget "pattogatott kukorica-munkások tüdejének" is hívják, mert zömében a mikrós kukoricát előállító üzemek dolgozóit érinti, akik belélegzik a diacetil-gőzt. Az amerikai Nemzeti Foglalkozásegészségügyi és -Biztonsági Intézet (NIOSH) véleménye szerint tovább kell vizsgálni a diacetil hatásait, hogy ezek a dolgozók ne legyenek többé veszélyben.


Az FDA tovább vizsgálja, hogy a fogyasztóknál is kialakulhat-e a tüdőbetegség a diacetil belélegzése miatt. A felmerült aggodalmak hatására számos gyártó felfüggesztette termékei gyártása során a vegyület alkalmazását.


Hogyan pattogtassunk kukoricát a tűzhelyen?

Öntsünk 3 evőkanálnyi olíva- vagy szőlőmagolajat egy mélyebb serpenyőbe és hevítsük közepes lángon. Dobjunk bele két szem pattogatni való kukoricát és amikor az egyik kipattog, öntsünk a serpenyőbe egyharmad csészényi kukoricát. Fedjük le a serpenyőt. Amikor a kukorica pattogni kezd, folyamatos rázás mellett időnként engedjük ki a gőzt az edényből, így rágcsálnivalónk ropogós marad. Ha a pattogás abbamarad, azonnal húzzuk le a serpenyőt a tűzről, különben megég a kukorica. A kész nassolnivalót öntsük egy nagy tálba és fűszerezzük ízlés szerint