Spárgával, fokhagymával és articsókával a cukorbetegség ellen

Vágólapra másolva!
A londoni Imperial College tudósai arra keresték a választ, képes-e egy rostokban gazdag étrend csökkenteni az étvágyat és javítani a szervezet vércukorszint-szabályozó mechanizmusait. A legújabb kutatások szerint a spárga és az articsóka rejtheti a megoldást az elhízás és a cukorbetegség elleni harcban.
Vágólapra másolva!

Az olyan élelmiszerek, mint például a fokhagyma, a cikória, a spárga és az articsóka úgynevezett erjeszthető szénhidrátokat tartalmaznak, amelyek serkentik a bél étvágycsökkentő hatású hormonjainak termelődését. Emellett javítják az inzulinérzékenységet is - ezt a hormont a hasnyálmirigy termeli és elősegíti a sejtek glukózfelvételét -, ezáltal egyenletesebb marad a vércukorszint is.


A vizsgálat ezen élelmiszerek jótékony hatásait kutatja. Amennyiben sikerül igazolni a hatékonyságot, az eredmények forradalmasíthatják az elhízás és a 2-es típusú cukorbetegség kezelését.


Nicola Guess, az Imperial College dietetikusa elmondta: "Ha sikerül meghatároznunk, hogyan szabályozza a 2-es típusú cukorbetegség szempontjából magas kockázattal rendelkező emberek szervezete az étvágyat és a vércukorszintet, olyan módszereket dolgozhatnánk ki, amelyekkel késleltethetnénk a betegség kezdetét. A vizsgálat során bebizonyíthatjuk, hogy az erjeszthető szénhidrátok hatékony és elérhető eszközök-e a cukorbetegség megelőzésében."


Magyarországon ma körülbelül félmillió cukorbeteg él, de becslések szerint ugyanennyi a nem diagnosztizált betegek száma. Kezelés nélkül a cukorbetegség veseelégtelenséghez, szívbetegséghez, stroke-hoz és amputációhoz vezethet.


A Leicesteri Egyetem kutatói által nyilvánosságra hozott tanulmány szerint a zöld leveles zöldségek fogyasztása csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség esélyét. A brokkoli, a kelkáposzta, a spenót, a kelbimbó és a káposzta napi fogyasztásásával pedig 14 százalékkal kevesebb az esély a betegség kialakulására. Ezek a zöldségek antioxidánsban és magnéziumban gazdagok, ez pedig összefüggésben áll a cukorbetegség gyakoriságának csökkenésével.