Vágólapra másolva!
Olcsó, kínai kacsahús állatkínzó tartásból veszélyezteti a magyar termelőket - olvasható a Négy Mancs állatvédelmi szervezet sajtóközleményében.
Vágólapra másolva!

A civil szervezet elítéli az EU döntését, amely megengedi a kínai kacsahús behozatalát az Európai Unióba. A madárinfluenza és antibiotikum visszaélések miatt a viziszárnyas húsimport Kínából sokáig tilos volt, most lazítottak ezen az importtilalmon.


"Azok a kínai termelők és vágóhidak, amelyek az EU engedélyét megkapták, most nagymennyiségű kacsahúst hozhatnak be Európába. A hús alig ellenőrizhető körülmények közül származik, és az európai termelők nem tudják felvenni a harcot ezzel az olcsó kacsahússal" - áll a szervezet sajtóközleményéből.


A Négy Mancs kiemeli, hogy Kínában masszív állatvédelmi problémák vannak, még a pekingi kacsát is kényszertömik, ami azért furcsa, mert a pekingi kacsa egy úgynevezett "húsfajta". Ám kényszertöméssel a lehető legrövidebb idő alatt érhető el a legmagasabb vágó súly. Európában ezt az eljárást a hízott máj előállítása során alkalmazzák, nem pedig a "normális" hízlaláshoz - hangsúlyozza a szervezet.


A Négy Mancs úgy tudja, hogy osztrák kereskedők tervezik kínai kacsák behozatalát az Európai Unióba. A kínai import kiterjesztése pedig véleményük szerint katasztrófát okozna a mezőgazdaságnak - mind Magyarországon, mind egész Európában. A magyar kacsahús egyik jelentősebb felvevőpiaca egyébként az osztrák piac.


A civil szervezet ezért felszólítja a kereskedőket, hogy ne vegyék az olcsó árut a távol-keletről, hanem inkább az állatvédelmi szempontoknak megfelelő, minőségi és regionális termékek értékesítésében jeleskedjenek.