A sörivás növeli a pikkelysömör kockázatát a nőknél

Vágólapra másolva!
Azoknál a nőknél, akik öt vagy több pohár normál sört fogyasztanak hetente, kétszeresére emelkedhet a pikkelysömör kockázata, aminek magyarázata a sör magas gluténtartalma lehet - állítja egy nemrég megjelent tanulmány.
Vágólapra másolva!

A pikkelysömör egy immun-bőrbetegség, az alkoholfogyasztás és a kórkép fokozott kockázata közötti összefüggést már korábban is megfigyelték. "Az alkohol számos úton elősegítheti a pikkelysömör kialakulását, például serkenti a bőrben található egyik sejttípus, a keratinociták (hámsejtek) osztódását és a gyulladásos folyamatban résztvevő vegyületek, a citokinek termelését" - állítja dr. Abrar A Qureshi, a Brigham and Women's Kórház kutatója.


A kutatók 80 ezer, 27-44 év közötti amerikai ápolónő adatait elemezték. Azoknál a nőknél, akik hetente öt vagy annál több sört fogyasztottak, 1,76-szorosára nőtt a pikkelysömör kockázata az alkoholt nem fogyasztókhoz képest. Az összefüggés akkor is fennmaradt, amikor az eredményeket más kockázati tényezőkre, például életkorra, elhízásra, dohányzásra, testmozgásra és étrendbeli szokásokra korrigálták.


Bár maga az alkoholfogyasztás is kockázatot jelent a pikkelysömör szempontjából, a vörösbor, a fehérbor, az égetett szeszesitalok és a light sör nem emelte számottevően a relatív rizikót. Annál sem emelkedett a kockázat, aki ötnél kevesebb normál sört ivott meg hetente.


Látens lisztérzékenység állhat a háttérben


"A sör egyike azon kevés nem desztillált alkoholos italoknak, amelyeket keményítő segítségével erjesztenek, ez általában az árpa" - emelték ki a kutatók. "A keményítőtartalmú élelmiszerek, így az árpa is tartalmaz glutént, amely összefüggésben áll a pikkelysömörrel." Egy korábbi vizsgálat szerint a pikkelysömörös betegeknél látens lisztérzékenység áll fenn. A light sörök készítésénél kevesebb árpát használnak, így gluténtartalmuk is alacsonyabb.


A kutatók azt javasolják, hogy azok a nők, akiknél a pikkelysömörrel kapcsolatban más kockázati tényező is fennáll, csak alkalomszerűen és mértékkel fogyasszanak normál sört.