A címkeolvasók egészségesebb életet élnek

Vágólapra másolva!
Akik elolvassák az élelmiszer-címkéket az árucikkeken, kevesebb kalóriát, telített zsírt, koleszterint, nátriumot és cukrot fogyasztanak - derült ki egy kutatásból.
Vágólapra másolva!

Kutatók elemezték az amerikai Nemzeti Egészségügyi és Táplálkozási Felmérés 2005-2006-os adatait, és arra a következtetésre jutottak, hogy egészségesebben táplálkoznak azok az emberek, akik elolvassák a címkén, mit tartalmaznak az élelmiszerek.


A válaszadók 61,6 százaléka mondta azt, hogy el szokta olvasni a tápanyagtáblázatot, 51,6 százalék általában megnézi az összetevők listáját, és 47,2 százalék olvassa el a javasolt adagmennyiséget. A kutatók állítása szerint jelentős különbségek voltak a "címkeolvasók" és "nem olvasók" teljes kalória-, zsír-, koleszterin-, nátrium-, élelmi rost- és cukorfogyasztásában.


"Ha ezek a címkék komolyabb hatással vannak közegészségügyre, gyakoribbá kell tenni használatukat" - mondta a tanulmány szerzője, Nicholas J. Ollberding.


A címkéken érdemes lenne dőlt betűvel feltüntetni kalóriatartalomra vonatkozó információt, leírni a teljes tápanyag bevitelt olyan élelmiszereknél, amiket valószínűleg egyszerre fognak fogyasztani. Ezeken felül jó ötlet lenne zöld, sárga és piros színű közlekedési lámpajelzéssel is kategorizálni az élelmiszereket a könnyebb tájékoztatás érdekében. Az élelmiszer-címke önmagában nem elegendő az emberek szokásainak megváltoztatásához, de hasznos eszköz az elhízás elleni küzdelemben és a táplálkozással kapcsolatos krónikus betegségek megelőzésében.