Megnövelheti a prosztatarák kockázatát a túlzott tejfogyasztás

Vágólapra másolva!
Gyakran úgy emlegetik a tejet, mint a legteljesebb természetes tápanyagforrást. Nem tartalmaz hozzáadott anyagokat, mesterséges színezéket vagy tartósítószert, azonban tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal: fehérjékkel, magnéziummal, káliummal és B-vitaminokkal, nem beszélve a csontok egészségéhez szükséges kalciumról. De tényleg olyan jó hatással van ránk a tej?
Vágólapra másolva!

Szakértők szerint egyes esetekben a nagy mennyiségű tej fogyasztása nem véd meg a betegségektől, sőt elősegíti azok kialakulását. Nemrégiben két tanulmány is megjelent, amelyek összefüggésbe hozták a tejfogyasztást a prosztatarák magasabb kockázatával. Az egyik ilyen tanulmányt kanadai kutatók publikálták a The Prostate Journal folyóiratban, eszerint a napi 800 ml tejet fogyasztó férfiaknál kétszeresére nőtt a prosztatarák kockázata.


Az elmúlt évtizedekben már kapcsolatba hozták a tejfogyasztást a reumatoid artritisszel, a pattanásokkal, az asztmával, a szívbetegséggel és a szklerózis multiplexszel is. Az 1990-es évek elején a New England Journal of Medicine -ben nyilvánosságra hozott egyik kutatás szerint a tejben található fehérjék megzavarják a vércukorszint szabályozásában kulcsszerepet játszó inzulin hormon termelődését, fokozva ezzel a cukorbetegség esélyét.


A hasonló hírek hatására az emberek kerülik a tejet, ehhez hozzájárul még az is, hogy a közhiedelem szerint a tejben túl sok a kalória - miközben 2 dl teljes tejben mindössze 132 található, ez a szám a félzsíros (2,8%-os) tej esetében 92, a zsírszegény (1,5%-os) tej esetében pedig mindössze 66 kalória. Évről évre kevesebb tejet fogyasztunk: 2007 és 2008 között a tejfogyasztás Nagy-Britanniában 1,3 százalékkal csökkent 1,5 liter/fő/hétre, ez 14 százalékkal kevesebb, mint 10 évvel korábban.


A csecsemők bélrendszere nem képes megemészteni a tehéntejet


De valóban jogos, hogy ilyen rossz a tej sajtója? A tejfogyasztást ellenzők szerint tele van szarvasmarha-hormonokkal, köztük az inzulinszerű növekedési faktorral (IGF-1), amelyek elősegítik a daganatok, így a prosztata- és ritkábban a petefészekrák növekedését. Mások azzal érvelnek, hogy a tehéntej a borjak szükségleteihez alkalmazkodott, nem pedig az emberekéhez. Érveiket azzal támasztják alá, hogy a kisbabák bélrendszere nem képes megemészteni a tehéntejet. Az észak-európai emberek 90 százalékában megtalálható a laktáz enzim, amely a tejcukrot bontja, 10 százalék azonban laktózintoleranciában szenved.


A jelenleg érvényben lévő amerikai irányelvek mindenki számára napi három pohár tej elfogyasztását javasolják, azonban Walter Willett, a Harvard Egyetem professzora szerint ezek az intézkedések "károsak lehetnek egyes emberek számára". A tej az egészségre sem biztos, hogy olyan jó hatással van. "Számos vizsgálat igazolta, hogy nincs összefüggés a tejfogyasztás és a csonttörések kockázat között" - állítja Willett.


Fontos a megfelelő kalcium-bevitel


Tavaly azonban Robert Heaney, az amerikai Creighton Egyetem Orvosi Karának professzora felszólalt egy konferencián, hogy az emberi táplálkozáshoz hozzátartozik a tej és tejtermékek fogyasztása, mivel a megfelelő kalciumbevitel elenegedhetetlen a csontok egészségének megőrzéséhez, ehhez azonban fehérjében, foszforban, káliumban és D-vitaminban gazdag étrendre is szükség van. Főként a tejet és a joghurtot ajánlják fogyasztásra.


Emellett számos tanulmány bizonyítja, hogy a tejfogyasztás főleg nőkben növeli a csontsűrűséget.. Bár a tej a veszélyesnek kikiáltott telített zsírsavak fő forrása, a tejfogyasztás és a szívbetegség között mégsem sikerült kapcsolatot kimutatni, sőt a tejben található kálium még csökkenti is a kockázatot, ugyanez igaz a konjugált linolsavra is. Egy 2008-as tanulmány pedig 27 ezer ember vizsgálata során sem talált bizonyítékot arra nézve, hogy a tejfogyasztás megnöveli a prosztatarák esélyét.


"A tej továbbra is a legkönnyebben emészthető kalcium- és tápanyagforrás az emberek számára" - mondja Bridget Benelam brit dietetikus.