Megfejtették, hogy a számítógépezés miért fokozza az édesség iránti vágyat

Vágólapra másolva!
A számítógépezés hizlalhat - de nem csak a mozgáshiány következtében.
Vágólapra másolva!

A Stockholmban megrendezett, elhízásról szóló nemzetközi konferencián közzétett kutatásból az derült ki, hogy a számítógép képernyőjének nézésétől megnő bennünk a vágy az édességek fogyasztására.


Ennek az lehet az oka, hogy a számítógépes munkából származó mentális stressz olyan változásokat idéz elő a vércukor és a hormonok szintjében, melyek azt az érzetet keltik az agyban, mintha rengeteg kalóriát használtunk volna fel, amit pótolnunk kell. A számítógépes játékok és a tévénézés is ugyanezt a hatást váltja ki.


Számítógépezés közben fogynak a csokis sütemények


Jean-Philippe Chaput, a Koppenhágai Egyetem kutatója azt tanácsolja minden irodai dolgozónak, hogy rendszeresen álljanak fel a képernyő elől, tartsanak rövid szüneteket, sőt akár állva is megpróbálhatnak gépelni. Chaput az után kezdett foglalkozni a témával, hogy észrevette, milyen sok csokoládés süteményt fogyasztanak az adminisztrátorok számítógépes munka során.


Kísérletében arra kérte női hallgatóinak egy csoportját, hogy a számítógépen tömörítsenek egy adott szöveget, egy másik csoporttól pedig azt kérte, hogy 45 percig egyszerűen lazítsanak.


A számítógépes munkát végzők mindössze három kalóriával többet égettek el, mint a többiek, ennek ellenére sokkal több élelmiszert fogyasztottak, amikor a kísérlet után a büfébe mentek. A csokoládé és a zsíros ételek különösen népszerűek voltak.


A gép előtt erősebben ingadozik a vércukor szintje


A kísérletekből az derült ki, hogy a számítógépes munkavégzéstől a vércukor szintje jelentős mértékben ingadozni kezd, az éhséget kiváltó hormonok szintje pedig megemelkedik. A diákok ennek következtében olyan ételeket kívántak, amelyekre nem volt szükségük. A testmozgás ezzel szemben sokkal kisebb ingadozást eredményez, ami azt jelenti, hogy sokkal kisebb az esélye annak, hogy utána túlesszük magunkat.


Dr. Chaput most azt tervezi, hogy a sporttevékenységet szimuláló, egyre népszerűbb Wii számítógépes játékokat is megvizsgálja. Ezeket a játékokat egyre szélesebb körben használják az elhízás visszaszorítása érdekében az iskolákban és a börtönökben. A szakember szerint azonban csak akkor hatékonyak, ha növeli az energiafelhasználásunkat, mert ha a játékosok a túlevéssel kompenzálnak, nem válik a javukra.