Vágólapra másolva!
Ha szeretnéd látni, ahogyan unokáid játszanak, jobban teszed, ha szénhidrátszegény étrendre térsz át - állítják brit kutatók, akik szerint ez lassíthatja az öregedést, mivel energia hiányában meghosszabbodik a sejtek életciklusa.
Vágólapra másolva!

A Newcastle Egyetem Öregedésbiológiai Kutatóintézetének (CISBAN) munkatársai által elvégzett vizsgálatból kiderült, hogy az extrém alacsony kalóriatartalmú étrenden tartott állatoknál megnőtt az egészséges sejtosztódások száma. Emellett a tudósok azt is megállapították, hogy a fontos genetikai információk végét védő "sapkák" (az úgynevezett telomérek) sem károsodtak. A nem osztódó sejtek számának növekedése vagy a telomér régió károsodása egyaránt az öregedés kulcsfontosságú jele. A kísérleti állatok akkor is profitáltak az étrend jótékony hatásaiból, ha csak idősebb korban vezették be náluk azt.


A kutatók az étrend sejtosztódásra gyakorolt hatását tanulmányozták és azt találták, hogy a kísérleti állatok májában és bélrendszerében megnőtt az osztódásra képes sejtek száma, így kimondták, hogy főként az osztódási képesség elvesztése felelős az öregedésért. Egyúttal azonban arra is figyelmeztetnek, hogy senki ne térjen át alacsony kalóriatartalmú étrendre csak azért, hogy tovább éljen, mivel ennek emberre gyakorolt pontos hatásait és esetleges hátulütőit még nem ismerjük.


"Az igen alacsony kalóriatartalmú étrend meghosszabbíthatja az életet és számos bizonyíték van arra, hogy ez valóban így van" - mondta el Chunfang Wang, a tanulmány társszerzője. "Azonban jobban meg kell ismernünk, mi történik valójában a szervezetben, ha kalóriaszegény étrendet tartunk." Thomas von Zglinicki professzor, a vizsgálat vezetője hozzátette: "Még nem tudjuk, milyen hatással van a kalória-megszorítás az öregedésre emberekben, az is lehet, hogy egyáltalán nem hatásos."


A világon az Okinawán (Japán) élő emberek élnek a legtovább, ők negyed annyival kevesebb kalóriát fogyasztanak, mint a nyugatiak. Titkukat a "hara hachi bu" jelenti, amely szerint akkor kell abbahagyni az evést, ha még csak 80 százalékban laktunk jól.


A tudósok szerint a kalória-megszorítás hatására csökken egyes betegségek kockázata, továbbá sejtjeink is hosszabb ideig élhetnek. "Számos bizonyíték létezik arra nézve, hogy a kalória-megszorítás csökkenti az olyan betegségek veszélyét, mint például a daganatok, a cukorbetegség vagy a szívbetegség" - nyilatkozta Edward Weiss, a Saint Louis Egyetem kutatója.