Vágólapra másolva!
A tudósok szerint 2020-ra egyre gyakoribbá válik az időskori makuladegeneráció (a sárgafolt elfajulása) miatti látásvesztés, továbbá más, hasonló kimenetelű szembetegségek.
Vágólapra másolva!

Az amerikai Tufts Egyetem Táplálkozás- és Látáskutató Laboratóriumának munkatársai felfedezték, hogy az egészséges étrend a látásromlást is lassítja.


Már egy korábbi kutatás is kimutatta, hogy bizonyos tápanyagok fogyasztása, továbbá az alacsony glikémiás indexű (vagyis lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmazó) étrend megvédhet az időskori makuladegenerációtól. A glikémiás index megmutatja, milyen gyorsan emeli az adott élelmiszer a vércukorszintet. Az alacsony glikémiás indexű ételek közé tartoznak például a zöld zöldségek, a paradicsom, a répa, a sárgabarack, az alma, a körte, a teljeskiőrlésű tészták, a bab, a lencse, a csicseriborsó és a 70 százalék kakaótartam feletti étcsokoládé.


A sárgafolt (makula) egy körülbelül 3 milliméter átmérőjű sárgás folt a retina (ideghártya) közepének közelében, ez felelős az éleslátásért.


A mostani vizsgálat során a kutatók Chung-Jung Chiu vezetésével több, mint 4 ezer, 55 és 80 év közötti férfi és nő táplálkozását elemezték. Ez alapján állítottak fel egy pontrendszert, amellyel meghatározták a tápanyagok makuladenegerációra gyakorolt hatását, együtt és külön-külön.


A leginkább védő hatásúnak az alacsony glikémiás indexű étrend mellett a C- és E-vitamin, a cink, a lutein, a zeaxantin és az omega-3 zsírsavak bizonyultak. A tanulmány az Ophtalmology (Szemészet) című folyóiratban jelent meg.