Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) szerint a szúrópróbaszerű vizsgálatok 3,5 százalékánál a növényvédő szerek maradványainak mennyisége átlépte a megengedett határértéket. Ez elsősorban a spenótra (6,2 százalék), a narancsra (3), a rizsre, az uborkára, a mandarinra, a sárgarépára és a körtére volt jellemző.
A felmérés alapjául a 2008 óta érvényben lévő új európai határértékek szolgáltak. Kilenc különböző termék vonatkozásában több mint tizenegyezer szúrópróbaszerű vizsgálatot végeztek a huszonhét EU-tagállamban, valamint Izlandon és Norvégiában.
A kutatás eredményeként megállapították, hogy a gyümölcsökben és zöldségekben található növényvédőszer-maradványok aránya lényegesen nagyobb - 7,6 százalékos - az Európai Unión kívül, mint az unión belül, ahol 2,4 százalékban fordulnak elő a termékekben.
Növényvédő szerek a bébiételekben is
Több mint kétezer megvizsgált bébiételből hetvenhatban mutatták ki a növényvédő szerek jelenlétét, ezek közül négyben a határérték feletti arányban.
Független, nemkormányzati szervezetek szerint túl magasan vannak rögzítve az értékhatárok, aminek következtében egyes országokban a növényvédő szerek 65 százalékánál emelkedett a megengedett határérték.