Vízmérgezés: akár halálhoz is vezethet

Vágólapra másolva!
Nagy melegben sok folyadékot veszítünk, amit pótolni kell, de nem mindegy, hogy mit és mennyit iszunk. Az ásványvizek népszerűsége töretlen, de fontos odafigyelni az ásványianyag-összetételre. Az extrém mennyiségű vízfogyasztás, illetve a helytelenül megválasztott folyadékbevitel komoly problémákat, szélsőséges esetben halált is okozhat.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt heti meleg kapcsán több cikkben felhívtuk a figyelmet, hogy a hőségben az elveszített folyadék pótlása mennyire fontos. A szervezetünk jelentős része víz, egészségünk érdekében a megfelelő mennyiségnek mindig rendelkezésre kell állnia. Kánikulában éppen ezért mindig legyen nálad egy palack víz, hogy bármikor tudj inni, ha szomjas vagy.

A víz élettani szerepe rendkívül sokrétű az ember szervezetében. Biztosítja a vérkeringést, szabályozza a vérnyomást, lehetővé teszi a tápanyagok oldását, felszívódását és szállítását; befolyásolja a vér összetételét; hőszabályzó szerepével biztosítja a szervezet állandó belső hőmérsékletét.


Az emberi szervezet vízháztartását idegi és hormonális mechanizmusok szabályozzák. A napi vízleadás és vízfelvétel mérlegének mindkét oldalán átlagosan 2,4 liter szerepel: ennyi víz távozik a szervezetünkből a verejtékezés, a légzés, a kiválasztás és az emésztés folyamán, amit pótolnunk kell. Napi folyadékszükségletünk mintegy felét a táplálékokkal, másik felét víz formájában vesszük magunkhoz.


Megárt, ha sok


Fizikai igénybevétel, napon végzett munka, vagy sporttevékenység után különösen fontos, hogy pótoljuk az izzadással elveszített vizet. Ilyenkor, bár nagymennyiségű folyadékot kell pótolni, legyél mértékletes, ha egyszerre iszol sok folyadékot, az veszélyes lehet. "Ha különösen intenzív fizikai megterhelés, és izzadás után extrém mennyiségű, ásványi anyagoktól mentes folyadékot iszunk, az vízmérgezéshez (hyponatremia) vezethet" - figyelmeztet dr. Kádár Mihály, az Országos Környezetegészségügyi Intézet vízhigiénés és vízbiztonsági főosztályának vezetője. Ásványi anyagoktól mentes például a desztillált víz, vagy a különböző ioncserélt vizek. Ezeknek a fogyasztását nem javasolja a szakember.


Ha a hirtelen elfogyasztott nagymennyiségű folyadék hatására a vérben a nátriumszint rövid idő alatt lecsökken, akkor léphet fel akkut vízmérgezés. A vízmérgezés felismerését nehezíti, hogy a tünetei hasonlóak az alkoholmérgezéséhez, ezért előfordul, hogy tévesen diagnosztizálják. A vízmérgezés esetén a betegnél fejfájás, szédülés, hányás, letargia, kimerültség, zavarodottság jelentkezik, izomgyengeséget, étvágytalanságot észlel. Súlyos esetben agyduzzanat léphet fel, ami eszméletvesztéshez, kómához, esetlegesen halálhoz vezethet.


A vízmérgezés tehát nem gyakori, csak extrém körülmények között fordul elő, de mindenképpen érdemes tudnunk róla, és tenni az megelőzése érdekében!


Forrás: iStockPhoto

Nem mindegy, mennyi a víz ásványianyag-tartalma


Mértékletesen fogyasztott víz esetében sem mindegy, hogy mit iszunk. Az ásványvizek népszerűsége Magyarországon jelentősen emelkedett az elmúlt évtizedekben. Amíg 1979-ben a magyar lakosság még csak átlagosan 2,4 liter természetes ásványvizet fogyasztott, addig 1989-ben már 3,5 litert. Tíz évvel később már 28 liter volt a fejenkénti éves fogyasztás, míg 2008-ban már 105 liter ásványvizet ittunk fejenként. A hazai ásványvíz-fogyasztás emelkedésének egyik oka az, hogy az emberek egyre inkább felismerik az egészséges táplálkozás fontosságát, értékelik az ásványvíz táplálkozás-fiziológiai tulajdonságait. Az ásványvíz elvesztette korábbi luxus jellegét, és mindennapi fogyasztási cikk lett.


Az üzletek polcain sokfajta ásványvíz megtalálható, hazai és külföldi vizek is egyaránt. Ásványianyag-összetétel szempontjából mind különböző, a származási helytől függően. A hazai vizek jellemzően összes oldott ásványianyag-tartalma 500-2500 milligramm/liter érték között van. Ezzel szemben a francia, olasz, spanyol vizek ásványianyag-tartalma általában csekély, gyakran az 50 milligramm/liter értéket sem érik el.


"Egészségügyi szempontból az 500-1000 milligramm literenkénti oldott ásványianyag-tartalommal rendelkező vizek fogyasztása javasolt" - mondja dr. Kádár Mihály. Elsősorban a kalcium és a magnézium fontos, előbbi a csontok és fogak fontos alkotóeleme, míg utóbbi a fehérje- és szénhidrát-anyagcsere fontos eleme, szükséges az izmok működéséhez beleértve a szívizmot is. Ezen kívül az ásványvizek nátrium-tartalmára érdemes még odafigyelni, a magas nátrium-koncentráció magas vérnyomás esetében különösen nem ajánlott. "Egészséges felnőtt embernek maximum 200 milligramm/liter nátrium tartalmú ásványvíz fogyasztása javasolt!" - figyelmeztet a szakember. A magas vérnyomás szakértők ennél is tovább mennek, a kórral küzdőknek azt ajánlják, hogy 40 mg/l-nél több nátriumot tartalmazó vizet ne fogyasszanak. Szervezetünkben a nátrium a klórral és a káliummal együtt a folyadékháztartásért felel, jelentős szerepet játszik az izmok ingerelhetőségében, a vérnyomás szabályozásában, és egyes enzimek aktiválásában.


Nálunk jobban fogy a szénsavas víz

Csak az a víz kerülhet "természetes ásványvíz" megjelöléssel forgalomba Magyarországon, melyet a származási ország illetékes hatósága bevizsgált, és igazolta annak ásványianyag-összetételét. Hazánkban csak az ÁNTSZ keretén belül működő Országos Tisztifőorvosi Hivatal Országos Gyógyhelyi és Gyógyfürdőügyi Főigazgatóság által hivatalosan is igazolt kémiai összetételű, mikrobiológiai tisztaságú és minőségű ásványvíz palackozható. A címkén minden esetben szerepelnie kell a víz származási helyének és az oldott ásványianyag-összetételnek. A természetes ásványvizeket eredeti tisztaságuk és kémiai összetételük megőrzése érdekében közvetlenül a vízkivételi helyen palackozzák.

Érdekesség, hogy amíg az olasz, spanyol és francia területeken népszerűbb a szénsavmentes ásványvíz, addig Magyarországon, hasonlóan Németországhoz és Ausztriához, a szénsavval dúsított ásványvizekből adnak el többet. Hazánkban a palackozott ásványvizek 30-35 százaléka szénsavmentes, míg a maradék 65-70 százalék szénsavval különböző mértékben dúsított. Egészségre gyakorolt hatása szempontjából egyébként teljesen mindegy, hogy szénsavas vagy szénsavmentes ásványvizet iszunk, mindenki szabadon választhat, ízlése szerint.