Táplálkozási tippek a szoptatás idejére

Vágólapra másolva!
Különleges időszak a nők életében a szoptatás. Ilyenkor alakul ki az édesanya és gyermeke között az igen erős érzelmi kötődés, de emellett a kismamának arra is oda kell figyelni, hogy egészségesebben táplálkozzon. Mindent ehet, ami ízlik, a legfontosabb a változatosság.
Vágólapra másolva!

Egy 60 kilogramm tömegű, nem várandós hölgy energiaszükséglete körülbelül kétezer kalória. Részletes táplálkozási adatatok és ajánlások az Országos Élelmezés és Táplálkozástudományi Intézet honlapján találhatóak, csak tájékozódásképpen néhány adat: 2 deciliter tej 100, egy szelet kalács 115, egy "kétszintes" gyorséttermi hamburger 500 kalória is lehet.

Szoptató nőknek napi ötszáz többletkalória fogyasztását javasoljuk. Ez fedezi a tejtermeléshez szükséges energia kétharmadát, a többi a terhesség során felhalmozódott zsírraktárakból származik. Szervezetünk az ötszáz kalória kilencven százalékát arra fordítja, hogy a tej a csecsemőhöz jusson, ezt hívják tejleadó reflexnek, csupán a fennmaradó tíz százalékot használja fel az anya a tejképzés folyamatához.

Ideális időszak az egészséges étrendre

Talán a szoptatási időszak az egyik legalkalmasabb arra, hogy étrendünket az egészséges táplálkozás alapelveit figyelembe véve alakítsuk át. Célszerű többször keveset enni, ez áltatában 5-6 étkezést jelent naponta, így vércukorszintünk könnyebben marad egyensúlyban. Fogyasszunk teljes kiőrlésű termékeket, ezek a magasabb ásványi anyag tartalmon túl segítenek a székrekedés megelőzésében is.

Fontos, hogy több fehérjét és kalciumban gazdag élelmiszereket fogyasszunk, ilyenek például a tej és tejtermékek. Igyekezzünk minél több telítetlen zsírsavat fogyasztani - halakból juthatunk hozzá leginkább, ezeknek különösen nagy jelentősége van gyermekünk központi idegrendszerének fejlődése szempontjából. A zöldség és gyümölcsfogyasztás nemcsak a közérzetünknek tesz jót, de az anyatej vitamintartalmát is növeli. A szoptatás időszaka alatt akkor igyon, ha szomjas, de nem kell erőltetni a folyadékbevitelt. A túl kevés illetve a túl sok folyadékfogyasztás egyaránt gátolja a tejtermelést.

Sokan úgy vélik, hogy a rostban gazdag ételek, például a hüvelyesek felelősek a csecsemő puffadásáért. Valójában a jelenség azonban sokkal inkább a csecsemő levegőnyelésével van összefüggésben. A "böfiztetés" és a levegőürítést segítő készítmények sokkal jobb eredményt hoznak, mint az étkezési megszorítások. Mértéket tartva fogyaszthatjuk továbbra is kedvenc főzelékeinket is.

Forrás: iStockPhoto

A rettegett kávé és fűszerek

Kávéfogyasztó kismamák különösen megszenvedik a kisgyermekes időszakot. Csecsemőjük nem hagyja őket éjszaka pihenni és megszokott serkentőjüket sem ihatják, mert "árt a babának". A közelmúltban végzett kutatások bebizonyították, hogy csak igen kevés mennyiségű koffein jelenik meg az anyatejben, ezért kis mennyiségű, legfeljebb napi egy vagy kettő kávé, tea vagy kóla rendszerint nem okoz problémát. Ha ennek ellenére azt tapasztalja, hogy gyermeke nyűgös, sokat van ébren, akkor a koffeinfogyasztás csökkentése segíthet. A csokoládé is a koffeinhez hasonló anyagot tartalmaz, sok anya azonban úgy találja, hogy kis mennyiség semmilyen hatással nincs a szoptatott csecsemőre - talán ennek lelki oldala is lehet a hölgyek számára.

Fűszerek tekintetében a túlzásokat kerülni kell, de teljesen sem szükséges mellőzni. Ízük ugyanis átjut az anyatejbe, így kisbabánk már a szoptatáskor megismeri azokat az ízeket, amiket később majd ő is eszik. Ráadásul így az anyatej íze is még változatosabb lehet. A legismertebb fűszert, a só fogyasztását célszerű mérsékelni.

Forrás: iStockphoto

Ne akarjunk celebek lenni

Semmiképpen ne fogyókúrázzunk szoptatási időszakban! Ennek egyik kézenfekvő oka a tejtermelés csökkenése. Másik, összetettebb ellenjavallata, hogy szervezetünkben a káros anyagok a zsírszövetben halmozódnak fel. A súlycsökkenés során ezek az anyagok felszabadulnak, mennyiségük emelkedhet az anyatejben is. Ezen felül a népszerű, egyoldalú táplálkozást javasló fogyókúrák szintén veszélyesek. Egyfelől kedvezőtlen irányba változik az anyatej összetétele, másfelől a szervezet "megerőszakolása" miatt félrecsúszik az anyagcsere, aminek köszönhetően olyan anyagok is kialakulnak az anya szervezetében, amelyekre a csecsemőnek semmi szüksége, sőt, ártalmas lehet számára. Jó hír, hogy a szoptatás kismértékben önmagában élettani módon is csökkenti a testsúlyt. Havi két kilogrammnál nagyobb mértékű súlycsökkenés azonban már igazoltan a tejelválasztás csökkenésével jár.

Panaszok esetén célszerű gyermekorvoshoz és allergológushoz fordulni, ha a családban ételallergia előfordul, érdemes a szülés előtt a szakemberekkel konzultálni. Még ha az édesanya maga nem allergiás is, bizonyos táplálékok, leginkább a tehéntej, a tyúktojás, citrusfélék, olajos magvak, szójaalapú termékek képesek előidézni a baba allergiáját. Ok nélkülinek tűnő, hosszan tartó hasfájás mögött is lehet a háttérben allergia.

Ha terhességed előtt a fiatalok körében oly népszerű pizzán, kólán, édességen és hamburgeren éltél, akkor sem kell aggódnod! Szoptatni így is fogsz tudni, hiszen a tejtermelés elvonja a szervezetedtől azt, ami a jó minőségű, tápláló anyatejhez szükséges. Túlzottan egyoldalú táplálkozás esetén minden az anya egészségére megy - a változatos, értékes étrend nemcsak a gyermeknek, a kismama jobb közérzete és jövőbeni egészsége miatt is különösen fontos!

Dr. Lőrincz Ildikó
szülész-ngyógyász szakorvos