Zsugorodik az agy szürkeállománya, ha nem iszunk eleget

Vágólapra másolva!
Ha nem fogyasztunk elegendő folyadékot, agyunk szürkeállománya zsugorodhat, ez pedig nehezíti a gondolkodást, figyelmeztetnek brit kutatók. A kiszáradás nemcsak az agy méretét, de működését is befolyásolja.
Vágólapra másolva!

Már akár másfél órányi folyamatos izzadás hatására annyit zsugorodhat az agy, mint egyévnyi öregedéssel, vélik a kutatók. Víz hiányában a szürkeállománynak keményebben kell dolgoznia, hogy ugyanannyi információt feldolgozzon. Napok és hetek alatt a folyadékhiány befolyásolhatja a munkahelyi és iskolai teljesítményt is. Pánikra azonban semmi ok, mivel egy-két pohár víz után az agy mérete a normálisra tér vissza.


Nagy-Britannia szerte a tudósok tizenévesek agyát vizsgálták, miután azok másfél órányit kerékpároztak. Néhányukat arra kérték, hogy többrétegű, izzadást kiváltó ruházatot viseljenek, míg mások könnyebben voltak öltözve. A rétegesen öltözöttek körülbelül egy kilót fogytak izzadság képében - agyuk pedig zsugorodott és eltávolodott a koponyától.


Matthew Kempton és Ulrich Ettinger, a King's College London Pszichiátriai Intézetének kutatói a Daily Mailnek a következőket nyilatkozták: " Az agy középső részén található folyadékkal töltött üregek kitágultak, ugyanakkor az agyszövet zsugorodott. Minél több súlyt veszített valaki, annál kifejezettebb volt ez a zsugorodás."


A zsugorodás mértéke megfelelt 14 hónapnyi öregedésnek, illetve két és fél hónapnyi Alzheimer-kóros változásnak. A többet izzadó diákok ugyanolyan jól szerepeltek a tervezést és problémamegoldást vizsgáló számítógépes játékokban, agyuknak azonban keményebben kellett dolgoznia ehhez.


"Régóta sejtettük, hogy a kiszáradás befolyásolja a diákok teljesítményét, most azonban már tudományos bizonyítékunk is van erre" - nyilatkozta a lapnak a kutatásvezető.