Újabb csapás az amerikai gyorséttermekre az egészség védelmében

Vágólapra másolva!
Elsőként tiltotta meg az egyik kaliforniai megyei hatóság Amerikában, hogy a magas kalóriatartalmú, gyermekeknek szánt menükhöz a gyorsétterem-láncokban ajándék játékokat adjanak.
Vágólapra másolva!

A Santa Clara megyei döntéshozók 3:2 arányban tiltották meg, hogy a 458 kalóriánál magasabb tápértékű gyermekmenükhöz a gyorséttermekben bármiféle promóciós céllal adott játékot, műanyag figurát mellékeljenek.


Ken Yeager, a kaliforniai megyei egészségügyi hatóság feje elmondta, a döntéssel azt szeretnék elérni, hogy az éttermek ne tudják kihasználni a gyerekekben természetesen meglévő vágyat és sóvárgást a játékok felé azzal a céllal, hogy még több magas kalóriatartalmú, sok zsírt és nátriumot tartalmazó ételt adjanak el nekik.


A szabályozás továbbra is megengedi, hogy az éttermekben játékokat adjanak vagy adjanak el a vendégeknek, de ezek a jövőben nem társíthatók olyan menükhöz, ajánlatokhoz, amelyek ennyire egészségtelenek.


A tilalom természetesen felbőszítette a Kaliforniai Vendéglátóipari Szövetséget, akik reklámkampányokban tiltakoznak az megyei döntéssel szemben, és egy gyors közvélemény-kutatással is, amelyben a megkérdezett vendégek 80 százaléka úgy nyilatkozott: a játékok szerepe az egészségtelen ételek fogyasztásában egyáltalán nem jelentős.