Tévhitek és az igazság a tartós tejről

Vágólapra másolva!
A felnőtt ember napi ideális tejfogyasztása legalább fél liter, a gyerekeké még ennél is több - mondta el Miháldy Kinga az OÉTI dietetikusa a hazai tejfogyasztás csökkenésének hátterében álló tévhitek eloszlatása céljából szervezett sajtótájékoztatón.
Vágólapra másolva!

A Tetra Pak Hungária megbízásából a GfK Hungária Piackutató Intézet által készített felmérés a magyarok tejfogyasztási szokásait, és a tejjel kapcsolatos tudását vizsgálta. Mint az eredményekből kiderült, jó pár tévhit él a magyar társadalomban; a hamis információkat Miháldy Kinga, az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) munkatársa igyekezett kijavítani. Íme, a hét legnépszerűbb tévhit.


Tévhit: Pasztőrözés után elvesznek a tejből a fontos tápanyagok.


A pasztörizálás olyan hőkezelési eljárás, amely során vagy 75 Celsius fokon 15 másodpercig, vagy 60-62 Celsius fokon nagyjából fél óráig melegítik a tejet, amelynek hatására a baktériumok 99,5 százaléka elpusztul. A pasztőrözött tejet korlátozott ideig, 3-5 napig lehet eltartani.


A hőkezelés során egyes, hőre bomló vitaminok eltűnnek - ez körülbelül a tej tápanyagtartalmának 10 százaléka. "De a tejet elsősorban nem ezek miatt fogyasztjuk, hanem fehérje, ásványi anyag és D-vitamin tartalma miatt, ezek pedig megmaradnak benne" - hangsúlyozta az OÉTI szakembere.


Tévhit: A dobozos tejeket vízzel hígítják.


"A Magyar Élelmiszerkönyv rendelkezése alapján csak arra a termékre írható rá, hogy "tej", amely kizárólag tejet és semmi mást nem tartalmaz" - hangsúlyozta Miháldy Kinga.


Tévhit: A házi tej a legegészségesebb.


A szakember szerint a házi tej tartalmazhat egészségre káros mikroorganizmusokat, ezért mindenképpen biztonságosabb a hőkezelt tej.


Forrás: iStockphoto
Forrás: iStockphoto

Tévhit: Az UHT tejben több az E-szám, tartósítószer.


UHT hőkezelési technológia vagy más néven ultrapasztőrözés során a tejet nagyon rövid időre, 2-3 másodpercre nagyjából 135-137 Celsius fokra hevítik, majd gyorsan lehűtik. Az eljárás során az összes mikroorganizmus elpusztul, és az így kezelt tej szobahőmérsékleten 3-6 hónapig lesz eltartható.


"Az UHT tejek nem a tartósítószerek miatt tarthatók el hosszú ideig, hanem az alkalmazott technológia és a csomagolás miatt, amely megakadályozza, hogy a tej fénnyel és levegővel érintkezzen" - magyarázta Miháldy. Ahogy már korábban is felhívta rá a figyelmet, tej felirat csak olyan dobozon szerepelhet, amely tejen kívül semmi mást nem tartalmaz.


Tévhit: Az UHT tej tejpor és víz keveréke.


A Magyar Élelmiszerkönyv szerint UHT tej kizárólag friss tejből készülhet - hangsúlyozta a dietetikus. Az, hogy az UHT tejek íze némiképp más, mint a friss tejeké, azzal magyarázható, hogy a magas hőmérsékleten a tejcukor kissé karamellizálódik, így a tartós kiszerelés kissé édesebb.


Tévhit: A tej túl sok kalóriát tartalmaz.


Egy pohár (2dl) félzsíros tej energiatartalma (132 kcal) 2 nagyobb alma (40 dkg) energiatartalmának felel meg.


Tévhit: Az emberi szervezet nem alkalmas a tehéntej lebontására.


A tejcukor- (laktóz-) vagy tejfehérje-érzékenység jellemzően 30 év felett kezd kialakulni, és az európaiak csupán 2-10 százalékára jellemző. Akinek nincs ilyen problémája, nyugodtan fogyasszon tejet reggelire is, mert kifejezetten könnyen megemésztődik és felszívódik.


"Ráadásul a szervezet legkönnyebben a tehéntejből jut kalciumhoz, amely az egészséges csontok és a fogazat kialakulásához elengedhetetlen. Mivel a kalcium beépülése a csontokba 25-30 éves korig tart, nagyon fontos lenne a gyermekek egészséges étkezésére nagyobb figyelmet fordítani" - hangsúlyozta az OÉTI dietetikusa.