Furcsa gyümölcsök a piacon

Vágólapra másolva!
A globalizációnak köszönhetően az exkluzívabb zöldségboltok polcain egyre nagyobb számban találunk korábban soha nem látott gyümölcsöket és zöldségeket. Árban persze nem az almával vívnak harcot, de különlegesebb alkalmakkor megéri beruházni egy-egy darabba.
Vágólapra másolva!

Rögtön az elején érdemes tisztázni, hogy attól, hogy egy egzotikus gyümölcs kapható hazánkban, még nem biztos, hogy az íze is tökéletes. Az egyik legjobb példa erre a mangó, amely eredetileg lédús, mézédes csemege, azonban nálunk a legtöbb helyen éretlenül árusítják: így szinte ehetetlen, sebbenzin illatú és ízű, ráadásul még a legélesebb késsel is nehézkes a feldarabolása. A fanatikusok egy hét szobahőmérsékleten való érlelés után már egészen ízletesnek mondják a gyümölcsöt, de ez az ízélmény nyomába se ér annak, amit a gyümölcs "szülőhazájában" tapasztalhatunk.


De nincs ez másként az avokádóval sem: ennél a papírzacskóban, alma mellett való érlelésre esküsznek a legtöbben, hogy a végeredmény villával is szétnyomható tökéletesen érett gyümölcs legyen, a bolti ehetetlenül kemény helyett.


Összeállításunkban most olyan egzotikus különlegességeket mutatunk be, amelyek vannak annyira finomak, hogy még az elrettentően magas áruk ellenére is megérnek egy próbát.


Sárkánygyümölcs vagy pitaya


A kaktuszfélék családjába tartozó élénk színű gyümölcs Dél-Amerikából származik, de termesztik Kínában, Izraelben és Vietnámban is. A legenda szerint a gyümölcsöt sárkányok teremtették, ezért aki eszik belőle annak az ereje akár egy sárkányéval is vetekedhet. Aki pedig a névmagyarázat prózaibb okát keresi, az nézze meg az rózsaszín gyümölcs hegyes pikkelyeit, amelyek akár egy sárkány tüskéi is lehetnének.


Őshazájában fára futtatva termesztik ezt az igénytelennek számító növényt, amely az orchideákhoz hasonlóan kevés földben is elél, hiszen a nedvességet a levegőből veszi fel, ráadásul igen jól tűri a szárazságot is. Nemcsak maga a gyümölcs, de a virágja is jóleső látvány a szemnek, aminek az a különlegessége, hogy éjszaka virágzik.

Forrás: iStockphoto
Forrás: iStockphoto

Fekete-fehér mákostésztára emlékeztető belseje a magoknak köszönhetően elsősorban a kivit juttatja eszünkbe, de az íze sokkal kevésbé fanyar, mint a zöld gyümölcsé. Leginkább úgy lehet elképzelni, mint a görögdinnye, a cseresznye és a kivi jól működő házasságát.


Frissen fogyasztva elősegíti az emésztést és jó hatással van a gyomorra is, de viszonylag magas a C-vitamin tartalma is.


Physalis vagy földicseresznye


Dél-Amerikából származik és nagy valószínűséggel még az indiánok nemesítették. Egyik fajtája, a lampionvirág a mi szélességi körünkben is megél, ez utóbbi termése azonban mérgező.


Az érett gyümölcs élénknarancssárga, cseresznyenagyságú bogyó, amit néhány száraz, barnás virágszirom ölel körül. Legközelebbi rokona a paradicsom, azonban a physalis termése éretlenül mérgező. Beleharapva is az állaga leginkább a paradicsoméhoz hasonlítható, azonban kevésbé lédús. Az első falat szinte émelyítően édes lehet, azonban az utóíze kimondottan friss, szinte fűízű.

Forrás: iStockphoto
Forrás: iStockphoto

Gyümölcssalátákban jól működik szőlővel vagy banánnal, de ezeknél aromásabb gyümölcsökkel nem érdemes keverni, mert hamar háttérbe szorulhat. Száraz hűvös helyen tároljuk, ugyanis pára hatására gyorsan megpenészedhet. Magas az A-vitamin és foszfortartalma, ezért gyereknek különösen ajánlott.


Karambola vagy csillaggyümölcs


A Maláj-félszigeten honos, de napjainkban Kínában, Indiában, Hawaiiban és Brazíliában is megtalálható gyümölcs onnan kapta a nevét, hogy keresztbe vágva csillag alakú szeleteket kapunk. Örökzöld fáját elsősorban dísznövényként tartják számon.


A tenyérnyi nagyságú gyümölcsöket viaszos citromsárga héj borítja, a féléretten leszedett darabok akár négy hétig is eltarthatóak, ezért vásárlás után érdemes még egy kicsit érlelni. Az áttetsző sárgás húsú gyümölcs íze éretlenül leginkább kevésbé édes görögdinnyére emlékeztet, éretten azonban finom édes, de mégsem túl szirupos az íze. Őshazájában köretkén is fogyasztják, de gyümölcssalátákban is megállja a helyét. Fogyókúrázóknak ideális lehet, mivel 100 grammban mindössze 25 kalória van.

Forrás: iStockphoto
Forrás: iStockphoto

Termését, levelét és gyökerét láz, fejfájás, hasmenés, bárányhimlő és egyéb betegségek ellen alkalmazzák. Vese- és szívbetegeknek, valamint reumásoknak nem ajánlatos nyers karambolát fogyasztaniuk, mert magas az oxálsav-tartalma.


Licsi


A kínai üzletekből ismert gyümölcs a szappanfafélék családjába tartozik, őshazájában, Kínában már több mint ezer éve termesztik, de megtalálható Indiában, Ausztráliában és Afrikában is. Az örökzöld licsifáról a piros kérges gyümölcsök fürtökben csüngenek, és egy nagyobb fa évente akár 120 kilogramm termést is hozhat.

Forrás: iStockphoto
Forrás: iStockphoto

A licsi kinézetre egy piros dióra hasonlít, tüskés kérgét azonban könnyen le lehet hántani. A belseje fehér, kicsit kocsonyás állagú, legbelül pedig egy nagyon keserű fekete mag található benne. Az íze szinte émelyítően édes, parfümös, de magas víztartalmának köszönhetően felfrissíti az embert. Zselét, lekvárt, süteményt és szörpöt is készítenek a húsából. Viszonylag magas a C- és a B-vitamin tartalma. Húsának fájdalomcsillapító hatást is tulajdonítanak, de bélbetegségek kezelésére is használják.


Papaya


A dinnyék családjába tartozó papaya a legtöbb trópusi és szubtrópusi éghajlatú országban jól érzi magát. Fája, amely olyan nyílegyenesen áll mint egy gyertya, akár 20 méteresre is megnőhet. A fa termése körte alakú, 15-20 centiméter nagyságú. Héja zöld vagy sárga, a húsa élénk narancssárga, és a közepében számtalan apró mag található, amelyek szintén ehetőek.


A papaya sokáig a latin-amerikai indiánok szent növénye volt, jótékony élettani hatásai miatt a természet- és népigyógyászatban a mai napig használják. A gyümölcsben ugyanis számos ásványi anyag és vitamin található, kiemelkedik A-vitamin- és káliumtartalma. További különlegessége, hogy tartalmaz egy fehérjeemésztő enzimet, az úgynevezett papaint - ezért előszeretettel sütik együtt a húsokat papayával, mivel fehérjebontó hatása révén a legkeményebb húsokat is megpuhítja. Erre a célra elsősorban a még éretlen zöld papaya a legalkalmasabb, mert annak a legmagasabb a papain tartalma.

Forrás: iStockphoto
Forrás: iStockphoto

Külsőleg a sérülésre helyezett gyümölcs szintén a papain, valamint cukor és zsírsav tartalma miatt elősegíti a gyógyulást. Mindezek mellett egyre többször kerül szóba a papaya antibiotikus hatása is, amelyet érett és éretlen gyümölcsöknél egyaránt kimutattak. A sárga növény magja ugyanis olyan molekulákat rejt, amelyek képesek a szervezet immunválaszát felerősíteni, persze csak akkor, ha valaki rendszeresen fogyasztja a magokat.


És akit ez a lista nem győzött meg a papaya csodás hatásáról, azoknak legyen elég annyi, hogy az indiánok szerint a gyümölcs gyógyírt jelenthet a férfi merevedési problémákra is.