Kávéscsészénk árulkodik szerelmi életünkről

Vágólapra másolva!
Miért szeretjük annyira a reggeli kávét? Lehet, hogy a szertartáshoz szoktunk hozzá az évek során és alig várjuk, hogy megérezzük a kávéillatot, talán az ízt és aromát kedveljük. Esetleg a szinte azonnali hatást élvezzük, ahogyan a serkentőszer szétárad ereinkben? A kávéhoz fűződő viszonyunk elárulhatja, milyenek vagyunk a szerelemben.
Vágólapra másolva!

A kávé serkentő hatásáért a koffein felelős, amely fokozza az éberséget, serkenti a szívműködést és a légzést és enyhe hangulatjavító hatása is van. A tévé, a videojátékok, a mobiltelefon, a csokoládé, az evés és a szex mellett a koffein az egyik kedvenc legális kábítószerünk. Azonban ha túl sok kávét iszunk, kiszáradhatunk, túlterhelhetjük a májat, vérnyomásunk megemelkedik és a központi idegrendszer túlzott izgatása kapcsán remegés, szorongás és feszültség léphet fel.


Ha egészségesen viszonyulunk a kávéhoz, feszültség helyett az elégedettség érzése alakul ki. A régi bölcsesség továbbra is érvényes: hacsak nincs valamilyen ellenjavallat (álmatlanság, szorongásos kórképek, érzékeny gyomor, magas vérnyomás), napi egy csésze kávé nem árthat. Az egy csésze egy normál presszókávéra vagy 2,5 deci hosszúkávéra vonatkozik. Ha ennél többre vágyunk, lehet, hogy másfajta kávéra lenne szükségünk.


Világos pörkölésű kávé

A rövid pörkölési időtartam hatására zamatos, enyhe íz jön létre, azonban a koffeintartalom nem csökken. Tökéletes azoknak, akik a szép, sima viszonyokat szeretik.


Közepes pörkölés


Mivel ezeket a kávészemeket hosszabban pörkölik, ízük teljesebb, erősebb, mint a világos pörkölésű kávéké, de kevésbé karakteres, mint a sötétebb változatok. Az ilyen kávék aromája összetett, zamatos, de nem található meg benne a jellegzetes keserű mellékíz. Válasszunk ilyen kávét, ha szilárd, hisztimentes kapcsolatra vágyunk!


Sötét pörkölés


Leggyakrabban ezt használják a presszókávé elkészítéséhez, a pörkölés azonban különös gondot igényel, hogy a kávészemek ne égjenek meg. A sötét pörkölésű kávé jó választás mindazok számára, akik intenzív, kicsit robbanékony kapcsolatra vágynak.


Kávékülönlegességek

A kávét hosszú ideig különböző tájakról származó fajták keverékeként árulták. Ma már azonban a borhoz és a csokoládéhoz hasonlóan lehetőségünk van olyan kávét vásárolni, amely egyetlen ország vagy tájegység terméséből származik. Tökéletes mindazoknak, akik finomkodók, válogatósak és egy kissé fenn hordják az orrukat.


Koffeinmentes kávé

Bár egyes kávérajongók kicsúfolják a koffeinmentest, annak megvan a helye a világban, mivel így azok is élvezhetik a gazdag ízt, akik például vacsora után már nem ihatnának rendes kávét. Akik koffeinmentes kávét isznak, gyengéd, finom és halk viszonyra vágynak.


Ízesített kávék

Vannak olyanok, akik számára a mandula vagy a menta kihozza a kávé igazi ízét és zamatát, míg mások úgy érzik, forró, folyékony fagylaltot fogyasztanak. Aki szereti az újdonságot, kóstolja meg a természetes vaníliával, őrölt mogyoróval vagy kávébabbal ízesített kávékat. A mesterséges ízesítés rossz utóízt hagy - ez pedig a szerelemben sem jó.